Dünya 59 yıl sonra Kraliçesiz açılış

59 yıl sonra Kraliçesiz açılış

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, her yıl katıldığı İngiltere Parlamentosu’nun resmi açılış törenine 59 yıl sonra ilk kez katılmadı.

59 yıl sonra Kraliçesiz açılış

Nevsal Elevli Londra   - Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Elizabeth’in bu yıl resmi açılış törenine katılamayacağını önceki gün duyurmuştu. Bu nedenle parlamentonun dünkü açılış töreninde, Elizabeth’in yerine oğlu Galler Prensi Charles bir konuşma yaptı. Charles, hükümetin yeni dönemde önceliğinin ekonomiyi güçlendirmek ve aileler için yaşam giderlerini düşürmek olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Prens Charles’ın konuşması sonrasında Başbakan Boris Johnson ile muhalefet arasında hararetli tartışmalar yaşandı.

Kraliçe, daha önce tahtta bulunduğu süre boyunca sadece 1959 ve 1963 yıllarında “hamileliği nedeniyle” 2 kez parlamento açılışına katılmamıştı. İngiliz basınına konuşan uzmanlar, Kraliçe’nin bu hareketiyle kendisinden sonraki dönem için halkı hazırladığını ifade ediyor. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanına sahip olan Elizabeth, bu yıl Haziran ayında tahttaki 70. yılını kutlayacak. İngiltere’de “Platin Jübile” olarak adlandırılan bu kutlamalara, Kraliçe’nin katılımıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.