Dünya AB’den çarpıcı mülteci kararı

AB’den çarpıcı mülteci kararı

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, bölgeye akın eden sığınmacıların AB dışındaki merkezlerde toplanmasına yönelik karar aldı. Bu merkezlerin yeri için Kuzey Afrika söylemi öne çıkıyor

AB’den çarpıcı mülteci kararı

Brüksel’de 28-29 Haziran’da Avrupa Birliği (AB) üyelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek Liderler Zirvesi’nin taslak sonuç bildirgesi basına sızdı. Bildirgede, zirvede sığınmacıların AB dışında merkezlerde toplanmasına destek verileceği ortaya çıktı. Taslak sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, denize açılmış ve kurtarılmış sığınmacıların bölgesel tahliye merkezlerinde toplanmasını destekliyor” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Bu merkezlerde ekonomik göçmen ve uluslararası korumaya muhtaç sığınmacılar arasında ayrımın daha hızlı bir şekilde yapılacağı belirtilen bildirgede, bu uygulamanın sığınmacıların tehlikeli yolculuklara çıkmamaları için önemli bir caydırıcı etken olacağı savunuldu.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, Viyana’da Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bu kararı doğrular nitelikte açıklamalar yaptı.

AB’den çarpıcı mülteci kararı

‘Toplama kampı değil’

Tajani, “Sığınmacı akınını durdurmak için Afrika’da çok şey yapmamız gerekiyor. Yalnız önümüzdeki aylarda değil, gelecek yıllar boyunca Afrika’da siyasal ve sosyal istikrarın sağlanması için ciddi çaba sarf etmek durumundayız” derken, “İnsan haklarına riayet eden kuralları hayata geçirebiliriz. Elbette ki bir toplama kampı kurmak istemiyoruz” diye konuştu. Avusturya Başbakanı Kurz ise Avusturya’nın AB dönem başkanlığı süresince, AB dış sınırlarına yönelik kontrollerin arttırılması ve göçmen akışının kontrol altına alınması konularının öncelikli hedefleri olacağını söyledi.