Dünya AB liderleri Brexit’te anlaştı

AB liderleri Brexit’te anlaştı

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere dışındaki AB liderlerinin Brüksel’deki zirvesinde hazırlanan kılavuz 15 dakikada kabul edilirken, AB ülkeleri arasındaki bu fikir birlikteliğinin ne kadar süreceği merak konusu

AB liderleri Brexit’te anlaştı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, İngiltere’nin ayrılık sürecini resmen başlatmasından bir ay sonra AB’nin Brexit müzakere ilkelerini görüşmek ve karara bağlamak üzere Brüksel’de olağanüstü bir zirvede bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirve öncesi yaptığı açıklamada, İngiltere ile gelecekte yakın ve güçlü bir ilişki istediklerini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, müzakerelere İngiltere’de 8 Haziran’da yapılacak erken genel seçimden sonra başlanacağını, ancak onun öncesinde
3 Mayıs’ta AB Konseyinden müzakereler için yetki isteyeceklerini, Konseyin de bu talebi 22 Mayıs’ta oylayacağını açıkladı.
Oy birliğiyle kabul
AB ülkelerinin liderleri, zirvede Brexit müzakereleri ilkelerine ilişkin kılavuzu oy birliğiyle kabul ederken, İngiltere karşısındaki bu beraberliğin ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. Tusk, zirve başladıktan kısa bir süre sonra sosyal medya hesabından, “İlkeler oy birliğiyle kabul edildi” mesajını paylaştı. Tusk, İngiltere hariç AB ülkelerini tanımlayan ‘AB 27’nin sıkı bir şekilde durduğunu ve Brexit müzakereleri için siyasi yetkinin hazır olduğunu belirtti. Juncker ise, “AB 27’nin ilkeleri 15 dakikadan kısa bir süre içinde kabul ettiğini ve AB 27 arasındaki birliğin faaliyette olduğunu” vurguladı. Kabul edilen 10 sayfalık kılavuzla, AB’nin Brexit stratejisi ilkeleri belirleniyor. “Müzakereler boyunca AB’nin, bütün üye devletler için adil ve hakkaniyetli bir sonuç elde etmek için vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda birlik ve beraberlik içinde hareket edeceği” belirtilen metinde, ayrılık müzakerelerinin 29 Mart 2019’da sona ereceği kaydediliyor.
Birlik mesajı verildi
İlkeler, İngiltere’nin AB’ye ne kadar borcu olduğu tespit edilene, İngiltere ile İrlanda arasındaki sınır sorunu çözülene ve vatandaşların hakları konusunda yeterli teminat verilene kadar iki taraf arasında gelecekteki ilişkilerin görüşülmemesini öngörüyor. İlkelerde ayrıca, AB Konseyi’nin İngiltere ile ticaret anlaşmasına ilişkin çalışma yapmaya hazır olduğu, ancak bunun ayrılıktan sonra tamamlanacağı ifade ediliyor. Zirve öncesi başta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel olmak üzere tüm liderler yaptıkları açıklamalarla İngiltere karşısında birlik mesajı vererek, İngiltere Başbakanı Theresa May’in taleplerinin “sıkı” bir şekilde ele alınacağını söyledi. Ancak bu görüş birliğinin ne kadar devam edeceği tartışma konusu. İngiltere’nin AB’nin zengin ve fakir ile güçlü ve güçsüz ülkeleri arasındaki yaklaşım farklarını kullanarak, birlikteliği bozmaya çalışacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.