Dünya ‘ABD, askerlerini çekmeye başladı’

‘ABD, askerlerini çekmeye başladı’

12.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin birliklerini Suriye’den çekmesi konusunda önemli açıklamalar geldi. ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan, Suriye’den çekilme sürecinin başladığını açıkladı. Ryan, buna karşın çekilme süreci kapsamında birliklerin hareketleri veya çekilmenin zamanlaması konusunda bir açıklama yapılmayacağını ifade etti.

‘ABD, askerlerini çekmeye başladı’

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri de, çekilme takvimiyle ilgili belirsizliğe rağmen ordunun, aralıkta verilen Beyaz Saray talimatı doğrultusunda, bütün askerlerini Suriye’den çekme planına devam edildiğini belirtti. “Wall Street Journal” gazetesinin haberine göre, ABD’li savunma yetkilileri, çekilme konusunda Pentagon’un yeni bir emir almadığını ve alana kadar da çekilme planlarını uygulamayı sürdüreceklerini bildirdi. Türkiye’ye bu hafta ziyaret gerçekleştiren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, “Türkiye, ABD’nin Kürt ortaklarını hedef almayacağı konusunda söz verinceye kadar ABD Suriye’den ayrılmayacak” sözlerine atıfta bulunulan haberde, Bolton’un açıklamasına karşın ABD’li bir savunma yetkilisinin, “Hiçbir şey değişmedi. Biz Bolton’dan emir almıyoruz” ifadesi aktarıldı.

Haberin Devamı

Çok sayıda kara birliğinin geri çekilmeye yardım için Suriye’ye yönlendirildiği ve bir grup geminin, bölgeden ayrılan birlikleri korumaya almak üzere Suriye’ye hareket ettiği belirtilen haberde, çekilmeye yardımla görevlendirilmiş birliklerin Kuveyt ve Irak’ın batısındaki El Esad Üssü gibi yerlerde sahada oldukları ifade edildi.

‘Türkiye ile askeri görüşmeler sürecek’

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelere değinerek, “Umarım ki Türkiye ile yapılan görüşmeler iki tarafın da kabul edeceği bir şekilde sonuçlanır” dedi. Bolton ayrıca, Türkiye ile askeri iletişimin gelecek hafta da devam edeceğini belirterek “Türkiye ile birlikte Suriye’deki durumun kötüleşmesini engellememiz kritik öneme sahip” dedi.