Dünya ABD’de Ermeni tasarısı alarmı

ABD’de Ermeni tasarısı alarmı

18.12.2010 - 01:17 | Son Güncellenme:

Ermeni dostu ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin koltuğunu Türk dostu Cumhuriyetçi John Boehner’e devretmeden önce “Ermeni soykırımı” karar tasarını genel kurulun gündemine alacağı haberi Ankara ve Washington’ı alarma geçirdi

ABD’de Ermeni tasarısı alarmı

Geçtiğimiz Mart ayının başlarında Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’de bir oy farkıyla kabul edilen “Ermeni soykırımı”nı tanıyan 252 numaralı karar tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınacağı bildirildi. Tasarının, o tarihten bu yana Ermeni diasporasının kampanyasıyla baskı altında tutulan Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi tarafından, önümüzdeki saatlerde Genel Kurul’un gündemine alınacağı belirtildi.
Bu gelişme hem Ankara’da hem de Washington’da tepkilere neden olurken, Obama yönetiminin Kongre nezdinde girişimlere başladığı açıklandı. Ancak tasarı dünkü oturumda gündeme gelmezken meclisin bir sonraki oturumun salı günü olduğu öğrenildi.
Pelosi’nin, uzun süredir Temsilciler Meclisi’nde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği bildirildi. Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. Bu nedenle, Pelosi’nin başkanlık koltuğunu Türk dostu Cumhuriyetçi John Boehner’e devretmeden önce tasarıyı acilen meclise taşımayı düşündüğü ifade edildi.

Washington: Şiddetle karşıyız
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına “şiddetle karşı olduklarını” söyledi. Crowley, günlük basın toplantısında, bir soru üzerine, tasarının meclise gelmesi olasılığından haberdar olduklarını kaydetti. “Bu tasarıya şiddetle karşıyız” diyen Crowley, iki ülkenin ortak tarihlerini ele almalarının en iyi yolunun, normalleşme sürecinden geçtiğine inanmaya devam ettiklerini ifade etti.

Türkler seferber oldu
Bu arada, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin de tasarının Temsilciler Meclisi’ne gelmesi ihtimaliyle ilgili olarak Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre nezdinde yoğun temaslarda bulunduğu bildirildi. Edinilen bilgilere göre, Büyükelçilik, ABD’deki Türk kuruluşlarıyla da konuyu istişare ediyor.
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına karşı, “tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu” söyledi. Tan, sosyal paylaşım ağı twitter’dan, ABD’nin 1915 yılı olaylarını “soykırım” olarak tanımasını isteyen tasarının, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından gündeme getirilebileceğine ilişkin haberlere dair yaptığı açıklamada, “Ermeni örgütlerinin 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisi’nde bugün (dün) - yarın (bugün) oylanması için kampanya başlatıldığını” belirtti. Tan, “Tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden eminim” dedi.
Bu arada, ABD’deki Türk kuruluşlarının da, Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’ne gelme ihtimali karşısında harekete geçerek, Amerikan yönetimi ve Kongre üyeleriyle temaslarda bulunduğu haber verildi.
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinch (Övünç) de bunun Ermeniler tarafından yapılan bir “son dakika” denemesi olduğunu söyledi.
Türkiye - ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu da, ABD yönetiminden ağırlığını kullanarak bunu engellemesini beklediklerini ifade etti. Tasarı meclisin dünkü oturumunda gündeme gelmedi.

Haberin Devamı

Dipnot
Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi’ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi’nden 22’ye karşı 23 oyla geçmişti.

Davutoğlu Clinton’ı aradı:
ENGELLEYİN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısı konusunda Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton’ı arayarak, tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesini istedi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, dün gece Clinton’ı arayan Davutoğlu konunun ciddiyetine dikkati çekti. Davutoğlu, bu tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesi gerektiğini de vurguladı.
Clinton’ın da Türkiye - ABD ilişkilerine verdikleri önemi bir kez daha dile getirdiği ve bu konuda ABD yönetiminin tutumunun değişmediğini, tasarının gündeme gelmemesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirttiği öğrenildi.

Erdoğan’a bilgi verdi
Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya’daki Şeb-i Arus törenlerini izlerken salondan bir süre ayrılarak Clinton ile telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu daha sonra törenin yapıldığı salona dönerek elindeki notu gösterip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a görüşmeye ilişkin bilgi verdi.
ANKARA Milliyet

Yazarlar