Dünya ABD’de hükümet kapandı!

ABD’de hükümet kapandı!

23.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de, Meksika sınırına yapılması planlanan duvar için istenen ödenek kriz çıkardı. Başkan Trump’ın 5 milyon dolarlık ek ödenek talebine karşın Demokratların bu konuda geri adım atmaması sonrasında federal hükümet kısmen kapandı

ABD’de hükümet kapandı

ABD’de federal hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda bu yıl üçüncü kez kısmen ve geçici olarak kapandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizi, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlandı. Trump bütçeye Meksika sınırına örmek istediği duvar için en az 5 milyar dolarlık ek ödenek istiyor. Kongre’deki Demokratlar ise ek ödeneğe karşı çıkıyordu. Daha sonra Trump geri adım atsa da Kongre’de yeterli çoğunluk sağlanamadığı için oylama ertelendi. Cumhuriyetçi bazı temsilcilerin de kritik oylama için Noel tatili öncesinde Washington’a dönmemesi dikkat çekti. Kongre ve Beyaz Saray yeni bir bütçe üzerinde anlaşamadığı için ödeneksiz kalan federal kamu kuruluşları, faaliyetlerini 22 Aralık Cumartesi yerel saatle 00.01 itibarıyla durdurmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

‘Umarım uzun sürmez’

Trump, hükümet kapanmadan kısa süre önce Twitter hesabından yayınladığı görüntülü mesajda soruna çözüm bulmanın Demokratlar’ın sorumluluğu olduğunu ifade etti ve büyük harflerle “Güzel ülkemizin sınır güvenliği olmalı” yazdı. Trump “Umarım kapanma uzun sürmez” şeklinde bir paylaşımda da bulundu. Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden Meksika duvarı için istediği 5 milyar dolarlık finansmanın bütçeye eklenmesi, Demokratlar tarafından desteklenmeyince kısmen kapanan federal hükümet, aynı duruma bu yılın başında iki kere daha düşmüştü.

Daha önce de yaşandı

Federal kurumlar benzer anlaşmazlıklardan ötürü yaşanan bütçe krizi nedeniyle Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk yıl dönümü olan 20 Ocak’tan 23 Ocak’a kadar kapalı kalmıştı. Aynı durum, 9 Şubat’ta yeniden yaşanmasına karşın sadece birkaç saat sürmüştü. Yeni bir bütçe yürürlüğe girene kadar kapalı kalacak federal kurumlar için çalışan milyonlarca Amerikalı, bu süreçte ücret almadan çalışacak ya da zorunlu izne çıkarılacak.

Haberin Devamı

Öte yandan, ABD Savunma, Sağlık, Çalışma ve Eğitim Bakanlıkları, 1 Ekim’de başlayan yeni mali yıl boyunca finansman sağlayacak 854 milyar dolarlık bütçe eylül ayında yasalaştığı için kapanmadan etkilenmeyecek.

Hükümetin kapanması ne demek?

ABD’de hükümetin kapanması demek acil ve zorunlu olmayan devlet çalışanlarının zorunlu izne çıkarılması, birçok devlet dairesinin hizmet vermemesi anlamına geliyor. Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim’de başlayıp, 30 Eylül’de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa geçici bütçelerle aranın kapatılması gerekiyor. Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar geçici olarak faaliyetlerini durduruyor.

FED Başkanı’nı da kovabilir!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ı kovmanın yollarını aradığı iddia edildi. ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre, Trump’ın Merkez Bankası Başkanı konusundaki memnuniyetsizliği, bu haftaki faiz arttırımı kararı ve Amerika’da hisse senedi piyasalarında yaşanan sert düşüşlerin ardından iyice arttı. Konuyla ilgili bilgi veren iki yetkiliye göre Trump yakınındakilerle geçen birkaç gün boyunca Powell’ın kovulması konusunu konuştu. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

İşte Meksika sınırı!

Meksika sınırına duvar inşa edilmesi konusunda ısrarcı bir tavır sergileyen ABD Başkanı Donald Trump, bunun için hazırlanan bir projeyi çok beğendiğini açıkladı. Twitter hesabından bir görseli paylaşan Trump, “Çelik Çıtalı Bariyerimizin bir tasarımı. Tamamen etkili ve aynı zamanda da güzel!” ifadelerini kullandı. Ancak Trump’ın paylaşımı bazı kullanıcıların tepkisini çekti.

ABD’de hükümet kapandı

Öte yandan Orta Amerika’dan yola çıkan ‘göçmen karavanı’ ile birlikte ABD sınırına gelen bazı Honduraslı göçmenler, yüksek bir merdiven kullanrak sınır duvarını aştı ve ABD’ye geçti.