Dünya ABD Güney Kore’ye yığınak yapıyor

ABD Güney Kore’ye yığınak yapıyor

27.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore ile ciddi gerilim yaşayan ABD, Güney Kore ile olan askeri işbirliğini genişletiyor.

ABD Güney Kore’ye yığınak yapıyor

ABD, “Ohio sınıfı” güdümlü balistik füze denizaltısı USS Michigan’ı, Güney Kore’nin Busan Limanı’na gönderdi. Batı Pasifik bölgesinde rutin görevde bulunan nükleer kapasiteli denizaltı, 25 Nisan’da Busan Limanı’na ulaştı. Limanda ne kadar kalacağı belirtilmeyen denizaltının, Güney Kore donanma unsurları ile tatbikatlar yapması öngörülüyor. ABD Donanması Kore Komutanı Tuğamiral Brad Cooper, “Bu ziyaret ABD ve Güney Kore donanmalarının arasındaki ortaklığın en iyi örneklerinden biridir” dedi.
Bununla beraber Güney Kore’de, ABD’nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sisteminin kurulumuna başlandı. ABD’nin Güney Kore’nin güneydoğusunda yer alan bölgede THAAD sistemini kurmaya başladığı kaydedildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Güney Kore ordusuyla işbirliği içinde kurulum sürecinin en kısa sürede tamamlanmasının planladığı bildirildi.
Seul ve Washington yönetimleri, Kuzey Kore tehdidine karşı THAAD’nin yıl sonuna kadar Güney Kore’nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı. Çin yönetimi ise sistemin kuruluşuna tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Güney Kore yönetimine THAAD sistemini “Geri çekin” çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Seul ve Washington’a, konuyla ilgili endişelerini ilettiklerini belirtirken, THAAD’ın Güney Kore’de kurulumunun, bölgedeki tansiyonu yükselteceğini ve stratejik dengeye zarar vereceğini ileri sürdü.