Dünya ABD ile Akdeniz’de ortak deniz eğitimi

ABD ile Akdeniz’de ortak deniz eğitimi

17.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TSK ve ABD unsurları, Doğu Akdeniz’de ortak çalışabilirliği artırmaya yönelik kapsamlı eğitimler gerçekleştirecek.Eğitime TSK’ya ait fırkateyn ve uçaklar ile ABD’nin Eisenhower Uçak Gemisi Görev Grubu katılacak

ABD ile Akdeniz’de ortak deniz eğitimi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait fırkateynler ve uçaklar, ABD’nin Eisenhower Uçak Gemisi Görev Grubu ile Doğu Akdeniz’de geçiş eğitimleri yapacak. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gemlik dün Rodos’un güneyinde ABD’nin Eisenhower Uçak Gemisi Görev Grubu ile bir araya geldi ve faaliyetlerine başladı. Söz konusu görev grubunda bir süre seyir yapacak TCG Gemlik’in ardından yarın Doğu Akdeniz’de genişletilmiş eğitimler gerçekleştirilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan fırkateynler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçakların katılımıyla Eisenhower Uçak Gemisi Görev Grubu ile Doğu Akdeniz’de geçiş eğitimleri yapacak.Akdeniz’de iki hafta önce ilk olarak Fas donanması ile bir tatbikat yapan USS Eisenhower, ardından NATO üyesi ülkelerin donanmaları ile geçiş eğitimleri icra etti. İspanyol ve İtalyan donanmalarının katıldığı eğitimlerin ardından Girit açıklarına ulaşan gemi, beraberindeki Görev Grubu’yla birlikte Yunan donanması ile de özel bir tatbikata imza attı.

Yunanistan, Doğu Akdeniz’de Fransa, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra Suudi Arabistan’la da ortak tatbikat gerçekleştiriyor. “Falcon Eye” (Şahin Gözü) tatbikatı kapsamında, Suudi Arabistan’a ait altı adet F-15 tipi savaş uçağı, Girit Adası’ndaki Souda Askeri Üssü’ne konuşlandı. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı dün başlayan tatbikatın yaklaşık iki hafta süreceğini; hava üstünlüğü tatbikatı ve kara ve denizdeki hedeflerin vurulmasına yönelik eğitim yapılacağını açıkladı. Suudi jetleri Girit Adası’na konuşlanırken, İsrail’den de Doğu Akdeniz’de yürüttüğü “Noble Dina” tatbikatına ilk kez Fransa ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) katıldığı açıklaması geldi. İsrail, Fransa, Yunanistan ve GKRY’nin bir hafta süren bu ortak deniz tatbikatı tamamlanırken; Mısır ve Fransa da, Kızıldeniz’in güneyinde ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata Fransız uçak gemisi “Charles de Gaulle” katıldı.

Yunanistan yine Lozan’ı çiğnedi

Atina yönetimi, İzmir-Çeşme’ye 7.5 kilometre uzaklıktaki Sakız Adası’nda, özel kuvvetler unsurları ile atış eğitimi yaptı. 1923 Lozan Barış Antlaşması’na göre, gayri askeri statüde bulunan Sakız Adası’nda, bu statünün tekrar ihlal edildiği Yunan medyasında yer alan görüntüler ile gözler önüne serildi. Türkiye daha önce yayımladığı Navtex mesajı ile, adanın gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini kayda geçirmişti.