Dünya ABD’li Taliban serbest

ABD’li Taliban serbest

24.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Afganistan’da Taliban destekçisi olduğu gerekçesiyle yakalanarak tutuklanan ve “Amerikan Taliban” olarak anılan ABD’li John Walker Lindh, 17 yıl sonra serbest bırakılırken, bu karar başta ABD yönetimi olmak üzere pek çok çevrede tepkilere neden oldu.

ABD’li Taliban serbest

20 yıllık hapis cezası bulunan 38 yaşındaki Lindh’in tutukluluk halinin, iyi hal nedeniyle sonlandırıldığı ve şartlı tahliye edildiği bildirildi. Indiana eyaletinin Terre Haute kentindeki cezaevinde kalan Lindh’in serbest bırakılması, bazı Kongre üyelerinin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da tepkisini çekti. Pompeo, Lindh’in salıverilmesinin “açıklanamaz” ve “bilinçsizce” bir durum olduğunu belirtirken, bu kişinin halen ABD için bir tehdit olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Müslümanlığa geçtikten sonra 2001’de Afganistan’a gidip Taliban’a katılan, hatta 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği gün El Kaide lideri Usame bin Ladin’le de tanışan Lindh, Afganistan’da Mike Spann isimli bir CIA ajanının öldürülmesiyle de ilişkilendirilmişti. Basına sızan ABD yönetimi belgelerinde, 2016’da Lindh’in hala aşırı düşüncelere sahip olduğu kaydediliyor. Lindh, mahkemede terörizmi her seviyede kınadığını, El Kaide lideri Usama bin Laden’in saldırılarının İslam’a karşı olduğunu söylemişti.