Dünya ABD-Meksika ilişkisi ‘duvar’a tosladı!..

ABD-Meksika ilişkisi ‘duvar’a tosladı!..

28.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meksika ile ABD arasındaki kriz, karşılıklı atışmalarla iyice derinleşmeye başladı. Nitekim Meksika, ABD’nin yaptıracağı yeni duvarın parasını vermeyeceğini tekrarlarken, Başkan Trump da, “yüzde 20 vergi” tehdidini gündeme getirdi

ABD-Meksika ilişkisi ‘duvar’a tosladı..

Meksika ile ABD arasındaki ilişkiler, artık resmen “duvar”a çarpmış gibi görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, kampanya dönemi vaatleri arasında bulunan ve koltuğuna oturduktan sonra gecikmeksizin yeniden gündeme getirdiği “ABD-Meksika sınırına duvar” projesi, iki ülke liderlerinin karşılıklı düellosuna dönüştü.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, duvarın kesinlikle inşa edileceği ve parasını da Meksika’nın ödeyeceği yönündeki “resti”nin ardından, bu ülkenin Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto “Asla böyle bir para ödemeyiz” demişti. Nieto, ayrıca Trump’ın “Ödemeyecekse gelmesin” sözü üzerine ABD’ye yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurmuştu. Ancak ABD’den ve Trump’tan yeni hamle gecikmedi... Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, duvarın finansmanı için Meksika’dan yapılacak ithalata “yüzde 20 gümrük vergisi” koymayı planladıklarını, ancak bu konuda kesin bir karara varılmadığını açıkladı. Verginin, yılda 10 milyar dolar kazanca neden olacağını söyleyen Spicer, sınıra inşa edilecek duvarın 8 ila 20 milyar dolar arasında bir meblağa mal olacağını belirtti.
Meksika, duvarın parasını ödemesini isteyen Trump’ın açıklamalarını ısrarla reddediyor. Spencer’in açıklamasının ardından Meksika para birimi peso değer kaybederken, Japonya da, gümrük vergisi konusunda iki ülke arasında benzer bir durumun gündeme gelmesi ihtimali nedeniyle tedirginlik yaşıyor.
Yasağı savundu
Öte yandan, Trump, koltuğa oturduktan sonraki ikinci televizyon mülakatını Fox News kanalından Sean Hannity’ye verdi. Trump, ABD’nin tüm mülteci programının 120 günlüğüne durdurulmasına, Suriye’den ise ikinci talimata kadar hiçbir mültecinin alınmamasına yönelik bir başkanlık kararnamesi taslağının kamuoyuna yansıması sonrasında söz konusu tedbirleri savundu.
Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) şu anda binden fazla terörizm başlıklı soruşturma yürüttüğünü ve bunlara konu olan kişilerin ABD’ye girmesine federal yöneticilerin izin verdiğini anlatan Trump, “Ülkeye giren insanların çoğunda kötü niyetler olmayabilir ama bazıları kötü niyetli. Bu işi şansa bırakamayız” ifadelerini kullandı. Trump’ın kısa sürede imzalaması beklenen söz konusu kararname taslağında Suriye, Irak, Libya, İran, Sudan, Somali ve Yemen’den ABD’ye gelmek isteyenlere 30 gün Amerikan vizesi verilmeyeceği belirtilirken, Suriye’den ise ikinci talimata kadar hiçbir mültecinin alınmaması öngörülüyor.

May: Zıt kutuplar birbirini çeker

ABD Başkanı Donald Trump’ı ziyaret eden ilk lider, İngiltere Başbakanı Theresa May oldu. “Ticaret ve dış ilişkiler konusundaki ortak bağlarımızı güçlendirmek için çalışmayı dört gözle bekliyoruz. İki ülkenin ve halklarının önünde muhteşem günler uzanıyor” diye konuştu. Başbakan May’in İngiltere davetini de kabul eden Trump, önümüzdeki yıl Londra’ya giderek Kraliçe Elizabeth’i ziyaret edeceğini söyledi. May ise, bu görüşmeden önce Trump’la ilişkisinin, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ile ABD eski Başkanı George W. Bush’unkine benzemeyeceğini söyledi ve “Bazen zıt kutupların birbirini çeker” ifadesini kullandı.