Dünya ABD terör liderini 'cehennem ateşi'yle vurdu!

ABD terör liderini 'cehennem ateşi'yle vurdu!

28.06.2022 - 13:11 | Son Güncellenme:

Suriye'de öldürülen isim, gece yarısı yalnız başına bir motosikletle seyahat ederken gökyüzünde bir insansız hava aracının kendisini izlediğinden habersizdi.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu

Bir dönem Suriye ve Irak'ın yaklaşık üçte birini kontrol eden terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el Bağdadi, Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib'de saklanırken Ekim 2019'da öldürüldü.

Haberin Devamı

Amerikan gizli servisi CIA üç yıl boyunca Bağdadi'nin nerede saklandığını aradı, 2019'un sonbaharında beklenen istihbarat geldi. ABD ordusu, Brişa köyünde helikopterler, savaş uçakları ve karadan gelen askerlerle bir operasyona girişti.

Türkiye topraklarından İdlib'e giriş yapan Amerikan güçleri, Bağdadi'yi bir evde kıstırdı. Evin altındaki tünelde kendini havaya uçuran katil sürüsünün lideri öldü. Amerikan özel kuvvetleri operasyonun ardından müttefik bir üsse indi, Bağdadi'nin kimliği DNA testiyle belirlendi.

Ankara Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesini bir dönüm noktası olarak açıkladı, ABD Türkiye'ye Başkan Donald Trump aracılığıyla teşekkür etti.

TÜRKİYE SINIRININ SIFIR NOKTASI

Şubat 2022'ye gelindiğinde Amerikan özel kuvvetleri İdlib'de bir operasyona daha imza attı, bu kez Ebubekir el Bağdadi'nin yerine terör örgütünün başına geçen Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi öldürüldü.

Haberin Devamı

Bizzat Başkan Joe Biden tarafından açıklanan operasyon, Türkiye sınırının neredeyse sıfır noktasında bulunan Atme köyünde gerçekleşti. El Kureyşi, tıpkı selefi Bağdadi gibi üstündeki bombayı patlatarak kendini havaya uçurdu. Kendisiyle birlikte aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu 13 kişiyi öldürdü.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu

Helikopterle Atme'ye iniş yapan özel kuvvetler askerlerinin baskın yaptığı evde çekilen fotoğraflarda, üç katlı binanın çöktüğü ve bazı odaların kan gölüne döndüğü göze çarptı.

ABD, üç yıl önceki operasyonda olduğu gibi Türkiye ile koordineli bir şekilde İdlib'e özel kuvvetlerini yolladı. Aylarca planlanan operasyonda Hacı Abdullah veya Profesör olarak bilinen El Kureyşi'nin saklandığı eve yaklaşan ABD'ye ait helikopterler, Arapça "Eğer teslim olursanız herkes güvende olacak. Kalanlar ölecek" anonsunu yaptı.

Başına 10 milyon ödül konulan El Kureyşi, Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesinden beş gün sonra katil sürüsünün liderliğine getirilmişti.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu

AFP'NİN GEÇTİĞİ FOTOĞRAFLAR

Amerikan ordusu, 2022'nin ikinci büyük operasyonunu Pazartesiyi Salı'ya bağlayan gecenin ilk saatlerinde yine İdlib'de gerçekleştirdi. Terör örgütü DEAŞ'ın güç kaybettiği 2018'de Suriye'de ortaya çıkan Hurras el Din adlı örgütünün liderlerinden Ebu Hamza el Yemeni, drone saldırısıyla vuruldu.

Haberin Devamı

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu


ABD Merkez Komutanlığı, yalnız başına bir motosikletle seyahat eden El Yemeni'nin 'kinetik bir saldırı'yla yok edildiğini açıkladı. Amerikan ordusu, El Kaide'yle bağlantılı örgütün liderinin vurulduğu saldırıda zarar gören sivil bulunmadığı bilgisini de verdi.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu

Agence France-Presse (AFP) haber ajansının İdlib'in hemen güneyinden servis ettiği fotoğraflar, insansız hava aracından ateşlenen füzenin vurduğu motosikleti ve geride kalan parçalarını gösterdi. AFP ayrıca, El Yemeni'nin 2015 ilkbaharında İdlib yakınlarında çekilmiş bir video görüntüsünden alınan fotoğrafları da geçti.

8 KM MENZİLLİ CEHENNEM ATEŞİ

Wall Street Journal, Amerikan ordusunun menzili sekiz kilometre olan iki adet güdümlü Hellfire (cehennem ateşi) füzesiyle saldırıyı gerçekleştirdiğini yazdı. WSJ, ABD ajanlarının aylardır El Yemeni'yi izlediği bilgisini de verdi.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, ABD'nin son yıllarda Suriye'de El Kaide'yle bağlantılı üst düzey teröristlere birçok saldırı düzenlediğini bildiriyor. Haziran 2020'de yine Hurras el Din'in Ürdünlü komutanı Halid el Aruri'yi öldürdü. Altı ay öncesinde ise bir insansız hava aracından fırlatılan füze, Hurras el Din'in bir diğer üst düzey ismi Bilal Huraysat'ı hedef aldı.

ABD terör liderini cehennem ateşiyle vurdu


Haberin Devamı

2018'DE ORTAYA ÇIKTI

İç savaşla parçalanan Suriye'de 2018'de kurulan El Kaide bağlantılı Hurras el Din'e kısa sürede bazı terör grupları biat etti. Çatı örgüt, Heyet Tahrir Şam'dan kopan grupları bünyesinde topladı. Analistler, örgütün El Kaide'nin Suriye'de bir geri dönüş aradığı dönemde ortaya çıktığını kaydetmişti.

Heyet Tahrir Şam'a karşı sahada fazla bir varlık gösteremeyen Hurras el Din, BBC'nin Şubat 2020'de yayınladığı analizde "Örgüt bugüne kadar liderlerini ve yönetici kadrosunu gizli tutmayı başardı. Bunun gerekçesi ise büyük ihtimalle üst düzey El Kaide liderlerine yapıldığı gibi hava saldırılarıyla öldürülmelerinin önüne geçmek" cümleleriyle anlatıldı.

Ancak söz konusu analizden dört ay önce, Ekim 2019'da terör örgütü DEAŞ'ın lideri Bağdadi'nin öldürülmesinde gözlerden kaçmayacak bir detay vardı. Bağdadi Hurras el Din'in liderlerinden birine ait bir evde gizleniyordu.