Dünya ABD ve İran arasında şimdi de İHA krizi!

ABD ve İran arasında şimdi de İHA krizi!

21.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD ile İran arasında gerilim tırmanmaya devam ediyor. Son olarak İran Devrim Muhafızları, ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Trump ise, “İran çok büyük bir hata yaptı” dedi

ABD ve İran arasında şimdi de İHA krizi

İran Devrim Muhafızları, ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu. Devrim Muhafızları’na ait internet sitesinde yapılan açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından Umman Körfezi’ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait İHA’nın vurularak düşürüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

Reuters’a bilgi veren ABD’li yetkili düşürülen insansız hava aracının ABD Donanması envanterinde bulunan MQ-4C Triton tipi bir araç olduğunu söyledi. ABD’li savunma sanayi şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen Triton insansız hava araçları 24 saatten uzun süre havada kalabiliyor, 16 kilometre irtifaya kadar çıkabiliyor. ABD’de olayı doğrularken, konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapılmadı. Adı açıklanmayan yetkili, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, İHA’nın “İran hava sahasında uçtuğunu” ileri süren İranlı yetkililerin aksine “uluslararası hava sahasında” düşürüldüğünü ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump, “İran çok büyük bir hata yaptılar. İHA uluslararası sulardaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz” dedi. Trump, “ABD’nin İran’a yönelik bir saldırı planı var mı?” şeklindeki bir soruya ise “Yakında göreceksiniz” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Hava sahası tartışması

İran Dışişleri Bakanlığı ise, ABD’nin İran “hava sahası ihlalini” “provokatif” eylem olarak kabul ettiklerini belirterek, kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi tarafından yapılan açıklamada, “Bu tür yasa dışı ve provokatif eylemlerin sonuçları konusunda kararlılıkla uyarıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD’ye ait İnsansız Hava Aracının düşürülmesinin ülke düşmanlarına yönelik net bir mesaj olduğunu belirtti. ABD’ye ait İHA’nın düşürülmesi olayının İran topraklarına saldıracak her türlü saldırgana verilmiş “net bir mesaj” olduğunu dile getiren Selami, “Sınırlar bizim kırmızı çizgimizdir. Onu geçen geri dönemeyecek ve yok olacaktır” ifadelerini kullandı. Selami, hiç bir ülkeyle savaşmaya niyetlerinin olmadığını ama savaş için hazır olduklarını sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

ABD ile İran arasındaki gerginlik son dönemde iyice yükseldi. Hürmüz Boğazı’na kıyısı olan bölge, son haftalarda ABD ile İran arasında yükselen tansiyonun odak noktası haline gelmiş durumda. Son olarak Umman Körfezi’nde iki petrol tankerinin geçen perşembe günü saldırıya uğramasının ardından ABD İran’ı suçlamıştı. ABD yönetimi, İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait devriye botunun Umman Körfezi’nde saldırıya uğrayan tankerden patlamamış mayınları topladığı iddiasına ilişkin görüntüleri yayınlamıştı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise saldırılarla ilgili ABD’yi “sabotaj diplomasisi” izlemekle suçlamıştı. Pentagon, hafta başında, körfezdeki son gelişmeler üzerine Ortadoğu’ya bin asker sevk edileceğini bildirmişti.