Dünya ABD vizesine ‘daha sıkı şartlar’ geliyor

ABD vizesine ‘daha sıkı şartlar’ geliyor

25.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yayımlanan “The New York Times” gazetesi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçen hafta tüm dünyadaki Amerikan diplomatik misyonlarına yazı göndererek, Amerikan vizesi için yapılan başvurularda daha sıkı güvenlik incelemesi yapılması talimatı verdiğini duyurdu.

ABD vizesine ‘daha  sıkı şartlar’ geliyor

Belgeye göre, ABD’nin “Vize Muafiyet Programı” kapsamındaki 38 ülke hariç, Türkiye’nin de dahil olduğu dünya genelindeki diğer vize başvurularında başvuru sahiplerinin birçok kişisel bilgisi detaylı olarak incelenebilecek. Buna göre vize başvurusunda bulunan adayların son 15 yıldaki seyahat geçmişi, ikamet ettiği adresler, çalıştığı işyerleri ile son 5 yıldaki e-posta adreslerinin yanı sıra sosyal medya hesaplarına ilişkin bilgiler sorulabilecek. Vize başvurusu yapan kişilerin daha kapsamlı vize mülakatına alınması önerilen belgede, elçilik yetkililerinin “kimlerin ABD için tehdit olup olmadığına” karar vereceği ifade edildi. Ayrıca İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali ve Sudan’dan ABD’ye yapılacak vize başvurularında, “daha önce DAEŞ’in kontrol ettiği bir bölgede bulunup bulunmadıkları” da sorulacak.

Sağlık reformuna 2. erteleme

ABD Başkanı Donald Trump’ın, eski Başkan Barack Obama’nın yürürlüğe koyduğu ‘Obamacare’ adlı sağlık sigorta sistemini kaldırarak yerine Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası’nı (AHCA) koymayı öngören tasarı yine ertelendi. ABD Temsilciler Meclisi’nde Perşembe günü görüşülmesi ve oylamaya sunulması beklenen tasarı dün de Cumhuriyetçi Partililer tarafından ertelenmişti. Cumhuriyetçi Partililerin, ‘AHCA’yı yürürlüğe sokacak oylamada, oy çokluğunu sağlayamayacakları endişesiyle ikinci kez erteleme yoluna gittikleri belirtildi.