Dünya AB’den mesajlar ılımlı

AB’den mesajlar ılımlı

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrası yapılan basın toplantılarında Türkiye ile ilgili açıklamalar ön plana çıktı. Liderler genel olarak olumlu mesajlar verirken, bazı konularda uyarılar da yapıldı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirve sonrasında basın toplantısı düzenledi.

AB’den mesajlar ılımlı

Michel, Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi ümit ettiklerini belirterek, “Aynı zamanda bizim için Türkiye’nin olumlu ve ılımlı tutumunu devam ettirmesi önem taşıyor. Diyaloğun verimli olmasını umuyoruz” dedi. Temkinli olduklarını belirten Michel, “Türk makamlarıyla muhtemelen nisan ayında Türkiye’ye bir ziyaret için temas halindeyiz” diye konuştu. Michel, Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşürülmüş olmasından memnun olduklarını belirtirken, “Türkiye’nin gelecek haftalarda ve aylarda ılımlı tavrını sürdürmesi halinde “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, toplumlar arasında temaslar ve seyahat ve tabii göç konusu” gibi başlıkların gündeme geleceğini belirtti.

Haberin Devamı

Uyarı da var

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise Aralık’taki zirveden bu yana bazı AB ülkeleriyle ilişkiler dahil Türkiye’nin daha yapıcı tutum sergilediğini söyledi.
Von der Leyen, başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere göç konusunda finansman, üst düzey diyalog ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi başlıklarında ilerleme istediklerini dile getirirken, “Türkiye yapıcı bir tutum izlemezse ve özellikle Doğu Akdeniz’de tek taraflı adımlara, provokasyonlara dönerse bu iş birliklerini askıya alacağız” diye konuştu. Von der Leyen Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasından üzüntü duyduklarını dile getirirken, AB’nin bütün Avrupa Konseyi ülkelerinin bu sözleşmeyi onaylamalarını teşvik ettiğini bildirdi.

‘Temas sürmeli’

Almanya Şansölyesi Angela Merkel de zirve sonrası yaptığı açıklamada, bir taraftan Doğu Akdeniz’de tansiyonun düşmesinden memnuniyet duyduklarını diğer yandan Türkiye’deki iç politika gelişmelerine baktıklarını ve endişelerin dile getirildiğini kaydetti. Görüş ayrılığına rağmen sessizliğin bir cevap olmayacağını kaydeden Merkel, “Aksine Türkiye ile her düzeyde temaslara ihtiyacımız var” diye konuştu. Merkel, bu temasların görüş ayrılıkları kadar ortak çıkarlar üzerine konuşmak için de gerekli olduğuna işaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, zirve sonrası yaptığı paylaşımda “Türkiye ile dürüst ve net bir diyaloğa tekrar girmek zorunlu” dedi. Macron attığı tweette, “Avrupa olarak oy birliği ile ortak bir pozisyon alarak, Ankara tarafından olumlu ilerlemeler atıldığını gördük. Sözler şimdi gerçekleştirilmeli” ifadelerini kullandı.