Dünya ABD'nin önerisi ne?

ABD'nin önerisi ne?

28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO'ya alınmayacağına dair istediği garanti ABD ve NATO tarafından reddedilirken, Washington, “açıklanmayan bir öneri”yle cevap verdi. Lavrov, temel güvenlik kaygılarının giderilmediğini, diyaloğun süreceğini belirtti

ABDnin önerisi ne

Ukrayna kriziyle ilgili ABD ve Rusya arasındaki büyük gerginlik sürerken, ABD ile NATO, Rusya'nın konuyla ilgili taleplerine yazılı bir yanıt verdi. Kamuoyuna tamamı açıklanmayan yanıtta, Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO'ya hiçbir zaman katılmaması yönündeki talebi reddedildi. Rusya'nın garanti talebinin, ABD ve NATO tarafından reddedilmesinin ardından bölgede neler yaşanacağı ise merak konusu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO'nun “Açık Kapı” politikasını hatırlatarak, bu konudaki bağlılıklarının ve duruşlarının değişmediğini dile getirdi. Blinken, Rusya'nın güvenlik garantileri anlaşmasına ilişkin teklifine olumlu bakmadıklarını belirterek, "Yanıtımız, Ukrayna ve haftalardır sürekli istişare ettiğimiz Avrupalı müttefiklerimiz ve ortaklarımızla tam olarak koordine edildi" dedi.

'Yanıt sızdırılabilir'

Bununla birlikte belgenin kamuoyuna açıklanmayacağı duyuruldu. Blinken, "Belgeyi kamuya açıklamıyoruz. Çünkü gizli görüşmeler için alan sağlarsak diplomasinin başarılı olma şansının daha fazla olduğuna inanıyoruz. Rusya'nın da aynı görüşe sahip olacağını, teklifimizi ciddiye alacağını umuyor ve bekliyoruz..." dedi. ABD, Rusya'ya önerisinin ne olduğunu kamuoyuna açıklamadı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD'nin Rusya'nın temel güvenlik kaygılarını gidermediğini söylerken, "Ancak diyalog sürecek" dedi. Lavrov, "Bakanlıklar arasında varılacak mutabakatın ardından Devlet Başkanı'na rapor sunacağız, Devlet Başkanı da atacağımız adımlar hakkındaki kararı bizzat alacak" diye konuştu. Lavrov, "İkincil sorularla ilgili ciddi konuşmalar yapılabileceğine dair umut veren bir cevap var" dedi. Washington'un yazılı yanıtın kamuoyuyla paylaşılmamasını talep ettiğini de aktaran Lavrov, ancak ABD'nin bu yanıtı göndermeden önce tüm müttefiklerinden ve Ukrayna'dan onay aldığına dikkat çekerek "Bu nedenle, belgenin en kısa sürede sızdırılacağından hiç şüphem yok" diye ekledi.

Lavrov ayrıca, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Doğu kanadındaki askeri varlığı güçlendireceğiz" açıklamasıyla ilgili, "Stoltenberg'in gerçekle bağını kaybettiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.