Dünya Afganistan’da 6.1’lik deprem bin can aldı

Afganistan’da 6.1’lik deprem bin can aldı

23.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’ın Paktika vilayetinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde en az bin kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, Taliban’ın eline para geçmemesi için BM ve diğer kuruluşların Afgan halkına yardımın yavaş gitmesine neden olduğu bildirildi.

Afganistan’da 6.1’lik deprem bin can aldı

Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın Host kentinin 50 kilometre güneybatısındaki Paktika vilayetinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde bin kişi hayatını kaybetti, bin 500 kişiyse yaralandı. Önceki gece sadece 10 kilometre derinlikte meydana gelen deprem nedeniyle 100’den fazla evin yıkıldığı belirtilirken, Avrupa‑Akdeniz Sismoloji Merkezi EMSC, depremin sarsıntılarının Afganistan, Pakistan ve Hindistan’da 500 kilometrelik alanda 119 milyon kişi tarafından hissedildiğini bildirdi. Depremin ülkede 1998’de meydana gelen ve 4.500 kişinin ölümüne neden olan 6.1 büyüklüğündeki depremden bu yana yaşanan en ölümcül deprem olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Kızılay bölgede

Söz konusu afet 10 ay önce ülke yönetimini ele geçiren Taliban için büyük bir sınav oldu. Kamuoyunun karşısına nadir çıkan Taliban lideri Molla Heybetullah Ahundzade, “uluslararası toplumu ve tüm insani yardım kuruluşlarını bu büyük trajediden etkilenen Afgan halkına yardım etmeye” çağırdı. Ancak, yönetime geçmesinin ardından Taliban’a sağlanan uluslararası finansmanın kesilmesi nedeniyle daha fazla insanın açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldığı bir dönemde yaşanan depreme uluslararası toplumun yanıtı “karmaşık” oldu. Taliban’ın eline “para vermemek” amacıyla dünyanın, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşları aracılığıyla fon sağlaması nedeniyle depreme acil müdahalenin yavaş olduğu belirtildi. Ayrıca helikopterlerin bölgeye sevk edilmesine rağmen kırsal alanlara ulaşmanın zor olduğu ve ölü sayısının artmasının beklendiği açıklandı. Afganistan Paktika Bilgi ve Kültür Dairesi Başkanı Mohammad Amin Huzaifa yaptığı açıklamada, “Ölü sayısı artıyor. İnsanlar mezar üstüne mezar kazıyor” ifadesini kullandı. Öte yandan, Türk Kızılay Afganistan Delegasyonu ekiplerinin Afgan Kızılayı yetkilileri ile birlikte ilk müdahale olarak 500 aile için gıda kolisi sevk ettiğini ve acil insani yardım faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı da Afganistan’da deprem nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.