Dünya Ali’yi on binler uğurladı

Ali’yi on binler uğurladı

11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ringlerin efsane ismi Muhammed Ali dün son yolculuğuna uğurlandı. 15 bin kişinin katıldığı cenaze törenine aralarında ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın da olduğu 300’e yakın ünlü isim de geldi

Ali’yi on binler uğurladı

Muhammed Ali’nin cenazesi, dün sabah erken saatlerden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Louisville’deki çocukluk evine sabahın erken saatlerde getirilen Ali’nin cenazesi, yerel saat ile 10.30’da 17 araçlık bir konvoyla yola çıktı.
Yüzlerce kişi, konvoy yola çıkmadan saatler önce yol kenarında beklemeye başlamıştı.

Yol kenarında Ali’nin cenazesini bekleyenlerden 55 yaşındaki Yejide Travis, “Doğduğum ev onun evine çok yakındı. 5 yaşındayken, bu büyük güçlü adam beni havaya kaldırdı ve gözlerime baktı. Kendimi o an çok özel hissetmiştim. O anı 50 yıldır unutamadım” dedi.

Muhammed Ali’yi gençliğini geçirdiği kentte son bir gezintiye çıkaran 17 araçlık konvoy, Ali’nin çocukluğunu geçirdiği eve, boksa başladığı spor salonuna ve adını taşıyan müzeye de uğradı. Ali’nin son yolculuğunu görmek için toplanan halk ise, Ali’nin tabutuna kırmızı karanfiller attı.

Konvoy, 30 kilometrelik güzergahın ardından ise Ali’nin tabutunu 15 bin kişilik bir katılımın beklendiği KFC Yum Center’a götürdü. Burada yapılan törene aralarında ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın da olduğu 300’e yakın ünlü isim de katıldı. Törene katılan isimler arasında, 2001 yapımı Ali filminde boksörü canlandıran Will Smith, eski ağır siklet boks şampiyonları Lennon Lewis ile Mike Tyson yer aldı.

2 saat süren tören, Ali’nin internet sitesinden de tüm dünyadaki sevenleri için canlı olarak yayınlandı.

Törenin bitmesinin ardından ise Ali’nin cenazesi sadece yakın çevresinin katıldığı bir törenle defnedildi.

Cenazeden rant

Muhammed Ali’nin cenazesi için basılan ve bedelsiz olarak dağıtılan 15 bin bilet, tören öncesinde kara borsaya düştü. Aile sözcüsü Bob Gunnell, “Bazı insanların, Muhammed Ali’nin yaşamını kutlamak için yaptığımız bu törenden kâr sağlamaya çalışması acınacak bir durum” dedi. Gunnell, karaborsadaki biletler için 250 dolar ceza verileceğini de belirterek, “Umarım bu bilet almaya çalışanların çabalarını sona erdirir” dedi.

Gordon Parks’ın gözünden Muhammed Ali

Boks şampiyonu Muhammed Ali’nin gücü ve karizmasını en iyi yansıtan fotoğrafçı olarak tanınan Gordon Parks’ın LIFE dergisi için 1966 ve 1970 yılları arasında çektiği fotoğraflar sergileniyor. Sergi, New York’ta Gordon Parks Foundation’da açıldı. Parks, Muhammed Ali’yle, boksör Vietnam Savaşı’na katılmayı reddettiğinde tanışmıştı.
Sonrasında çektiği fotoğraflar Amerikan basınının gözünde Muhammed Ali’nin imajının yeniden yaratılmasına yardımcı olmuştu. Vakfın yöneticisi Peter W. Kunhardt Jr. fotoğrafların Muhammed Ali’nin insani yönünü vurgulamak açısından önemli olduğunu ifade etti. Sergi 24 Eylül 2016’ya dek sürecek. l KÜLTÜR SANAT SERVİSİ