Dünya Amacımız insanlığı kurtarmak

Amacımız insanlığı kurtarmak

04.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de gönüllü bir ekip olan ‘Beyaz Baretliler’ savaşta yaralanan ve enkaz altında kalan insanları kurtarıyor. Ekibin Halep sorumlusu Salmo, ‘Ekipmana değil, ölümleri durdurmaya ihtiyacımız var’ diye konuştu

Amacımız insanlığı kurtarmak

Beyaz Baretliler (White Helmets) Suriye’de devam eden savaşta bombalanan binalardaki enkazlardan aralarında Ümran ve Gazel bebeğin de bulunduğu onlarca insanı kurtarıyor. Havadan yağan bombalara aldırmadan enkaz atındaki insanları kurtarmaya koşan Beyaz Baretliler, Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösteriliyor.

Hollywood yıldızları tarafından da desteklenen Beyaz Baretliler ekibinin Halep sorumlusu Ammar Salmo, Milliyet’e konuştu.

‘Bütün insanları’

Salmo, Beyaz Baretliler’in savaşın başında halk girişimi olarak oluştuğunu belirterek şunları anlattı: “Beyaz Baretliler, Suriyeli insanları iyileştirmek istiyor. Ancak tecrübeleri, araçları ve ekipmanları yoktu. Kendilerini geliştirmeye çalıştılar. Eğitim aldılar, ekipman edindiler. Bizim amacımız bir insanın hayatını kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmaktır. Kutsal kitabımızda da böyle geçer. Türk; Arap, Kürt bütün insanları kurtarmaktır. Suriye’deki ölümleri durdurmak istiyoruz.”

‘142 şehit verdik’

“Suriye genelinde 3 bin gönüllümüz var” diyen Salmo, “Birçok arkadaşımızı savaşta kaybettik. Uçakların bombaladığı bir yerleşim yerinde yaralananları kurtarmaya çalışırken ikinci bir saldırı oldu ve birçok arkadaşımızı kaybettik. Savaşta 142 arkadaşımızı kaybettik. Bunlardan 62 arkadaşımızı Rusya’nın Suriye’ye düzenlediği hava saldırısında kaybettik. Biz insanlara yardım eden bir ekibiz. Dinleri, ırkları ne olursa olsun bütün insanlara yardım ettik ama uçaklar binalarımıza saldırdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Artık savaş istemiyoruz’

Savaşın başladığı ilk günden itibaren 62 bin kişiyi kurtardık. Suriye’nin farklı yerinde farklı bölgelerin bebek kadın yaşlı birçok kişiyi kurtardık. Bizim hiçbir ekipmana ihtiyacımız yok. Bizim ölümleri durdurmaya ihtiyacımız var. Savaşta birçok insanı kaybettik. Artık savaş istemiyoruz.”

‘Farkındalık yaratacak’

Salmo, “Biz Nobel’e cesaretimizden dolayı aday gösterildik ama biz cesur olmak istemiyoruz. Ama bu ödülün Suriye’de olanlarla farkındalık yaratacağını düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin bütün Suriye’ye yardım ettiğini söyleyen Salmo, “Türkiye savaşın en başından beri bütün Suriye’ye yardım etti. Yardımlar gönderdi, sınır kapılarını açtı. Türkiye bize de yardım ediyor. Ekibimizdeki gönüllülere arama kurtarma ve ilkyardım eğitimi veriyor. Araç gereç yardımında da bulundu” diye konuştu.

‘10’dan fazla kadın gönüllü var’

Havadan yağan bombalara rağmen insanlara yardım etmeye asla ara vermediklerini vurgulayan Salmo, ekiplerinde kadın gönüllülerin de bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Ekibimizde 10’dan fazla kadın gönüllümüz var. Ama biz bundan daha fazlasını umuyoruz. Kadınların da bizim ekibimizde olmasına ihtiyacımız var. Çünkü kadın yaralılarımızla daha iyi ilgilenirler.

Haberin Devamı

Ümran bebeği de kurtarmışlardı

Amacımız insanlığı kurtarmak


Enkazdan 62 bin kişi kurtaran Beyaz Baretliler ekibi dünyanın gündemine oturan ve fotoğrafı hafızalardan silinmeyen Ümran’ı da kurtarmıştı. Beyaz Baretlilerin ekibi 28 Eylül’de Rusya’nın Halep’e yaptığı hava saldırılarında enkaza dönen binadan Gazel isimli kız çocuğunu kurtarması yine hafızalara kazınmıştı. Yine Rusya’nın İdlib’e 30 Eylül’deki hava saldırısında 1 aylık bebek de Beyaz Beratliler tarafından enkazdan sağ kurtarıldı. Halep’e yapılan varil bombalı saldırıda enkaz altında kalan 2 aylık bebek de yine aynı ekibin 8 saatlik çalışması sonrasında sağ olarak kurtarıldı.

48 saatte dabık köyü!

Türkiye sınırının güvenliğini sağlamak için 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı 41’inci gününde devam ediyor. IŞİD hedefleri sabahın erken saatlerinde başlayan ÇNRA ve top atışları gün boyunca sürdü. ÖSO güçleri Rai’nin güneyinde IŞİD bölgelerine ilerlemeyi sürdürüyor, Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre ÖSO güçlerinin 48 saat içinde Dabık köyüne ulaşmayı hedefledikleri öğrenildi. IŞİD, kıyametin habercisi olacağına inandıkları büyük savaşın Dabık’tan çıkacağına inanıyor, bu nedenle en büyük askeri yığınağı Dabık köyüne yapan IŞİD’in en şiddetli savunmayı burada yapacağı düşünülüyor.