Dünya Amerika’dan Libya’ya gözdağı

Amerika’dan Libya’ya gözdağı

01.03.2011 - 02:10 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Libya’ya karşı her seçeneğin masada olduğunu söyleyerek askeri müdahale imasında bulundu. Pentagon da Libya yakınındaki kuvvetlerini ‘her ihtimale karşı’ yeniden konuşlandırıyor

Amerika’dan Libya’ya gözdağı

BM Güvenlik Konseyi’nin halkına şiddet uygulayan Libya yönetimine yaptırım kararının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün askeri müdahale imasında bulundu. Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi’nin 16. dönem toplantısında konuşan Clinton, Muammer Kaddafi rejimi sivilleri öldürmeye devam ettiği sürece ‘bütün seçeneklerin masada’ olduğunu söyledi. Bu açıklamadan kısa süre sonra da ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Libya yakınlarındaki bazı kuvvetlerin ihtiyaç duyulmaları ihtimaline karşı yeniden konuşlandırıldığını açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice de Washington’ın NATO ve diğer müttefikleriyle askeri seçenekleri görüştüğünü söyledi.
Clinton BM toplantısında, “Kaddafi’nin güçlerinin barışcıl göstericilere ateş açtığına şahit olduk. Silahsız sivillere ağır silahlar kullandılar. Paralı asker ve eşkiyalar üzerlerine salındı. Kaddafi ve etrafındakiler yasal zorunlulukları ihlal eden hareketlerinden sorumlu tutulmalı. Daha fazla şiddet ve erteleme olmadan Kaddafi’nin gitme vakti geldi. Uluslararası toplum bir sonraki adımları görüşürken, Libya hükümeti sivilleri öldürmeye devam ettiği sürece tüm ihtimaller masadadır” dedi.
Pentagon ise Cenevre’deki toplantı sırasında Libya yakınlarındaki bazı hava ve deniz güçlerinin ihtiyaç duyulmaları halinde kullanılmak üzere yeniden konuşlandırıldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü, Libya’da şiddet arttıkça bakanlığın çeşitli olasılıklar ve planlar üzerinde çalıştığını söyledi.
Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Libya lideri Kaddafi için “sürgüne gönderilmenin de seçeneklerden biri olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Amerika’dan Libya’ya gözdağı

Göstericiler Kaddafi’nin resimlerini duvarlardan indirirken, dün ABC ve BBC’ye konuşan Libya lideri, “Halkım beni seviyor. Beni korumak için canını bile verir’ iddiasında bulundu.

30 milyar doları ABD’de donduruldu
ABD, ülkesinde bulunan ve Libya’ya ait olan 30 milyar dolarlık mal varlığı, Libya lideri Muammer Kaddafi ve ailesinin erişimine karşı bloke ettiğini dün açıkladı. Terörizm ve mali istihbarattan sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı David Cohen, bu miktarın, düne kadar bloke edilmiş en büyük varlık olduğunu belirtti.