Dünya Anket sonucuna baktı o konsolosluğu kapattı

Anket sonucuna baktı o konsolosluğu kapattı

31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Anket sonucuna baktı o konsolosluğu kapattı

Moskova yönetimi, İngiltere’de eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesi olayının ardından, ABD başta olmak üzere 30’a yakın ülkenin Rusya’ya yönelik ortak tepkisine karşılık vermeye başladı. ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nde 58 ve Yekaterinburg Konsolosluğu’nda da 2 çalışanı “istenmeyen kişi” ilan eden Rusya, diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 5 Nisan’a kadar süre verdi. Bununla da yetinmeyen Moskova, Donald Trump yönetiminin, Rusya’nın Seattle Konsolosluğu’nu kapatmasına karşılık da ABD’nin St. Petersburg Konsolosluğu’nun kapatılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman’ın Rusya Dışişleri’ne çağrıldığını ve misilleme adımlarının iletildiğini söyledi.

150 kişiyi bulacak

“Mütekabiliyet esası”na göre hareket edeceklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Aynı sayıda diplomatı sınırdışı edeceğiz ve St. Petersburg Başkonsolosluğu’nun faaliyet göstermesi anlaşmasından çekileceğiz. Batı’nın attığı adımlara aynıyla karşılık vermekle yetinmeyecek, daha da fazlasını yapacağız” ifadelerini kullandı. Lavrov, Rusya’nın misillemesinin Rus diplomatları sınırdışı kararı alan bütün ülkeleri etkileyeceğini belirtirken, bunun da, 150’den fazla Batılı diplomatın Rusya’dan sınırdışı edileceği anlamına geldiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Washington Büyükelçiliği, hafta içinde ABD’nin, Rusya’nın Seattle Konsolosluğu’nu kapatmasına karşılık, Twitter hesabında, “ABD, Seattle Konsolosluğu’nun kapatılması kararı aldı. Siz olsanız ABD’nin Rusya’daki hangi konsolosluğunu kapatırdınız?” sorusunu yöneltmişti. Seçenekler arasında St. Petersburg başkonsolosluğu, Yekaterinburg ve Vladivostok konsoloslukları vardı. 53 binden fazla kişinin katıldığı oylamada, katılımcıların yüzde 47’si St. Petersburg yanıtını vermişti.

İngiltere’ye süre

Öte yandan Rus Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin, Rusya’da çalışan büyükelçilik ve konsolosluk çalışanı sayısını, İngiltere’de bulunan Rus diplomat ve çalışan sayısına eşitlemesini istedi. Bakanlık açıklamasında, İngiliz büyükelçiye, İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan sayısını, Rusya’nın İngiltere’de bulunan diplomat ve çalışan sayısıyla eşitlemesi talebi iletildi, 1 ay süre tanındı.