Dünya Arakanlılar insani yardıma akın etti

Arakanlılar insani yardıma akın etti

13.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Leonard Doyle, 25 Ağustos’tan bu yana Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak  Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 370 bine ulaştığını açıkladı.

Arakanlılar insani yardıma akın etti

Sözcü Doyle, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Bangladeş’e geçen Arakanlı sığınmacı sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerek “25 Ağustos’tan bu yana sınırı geçenlerin sayısı 370 bine ulaştı. Bu oldukça ani bir artış.” ifadesini kullandı. Doyle, sınırı geçerken kayıt altına alınmayan çok sayıda sığınmacının geçici yerleşim bölgelerine insani yardım için akın etmesiyle sayının arttığını söyledi.
Basın toplantısına Bangladeş’ten telefonla bağlanan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Çocuk Destek Birimi Direktörü Jean Lieby, Bangladeş’e gelen Arakanlı sığınmacı akınının duracağına dair hiçbir işaret görmediğini vurgulayarak “Eşi benzeri görülmemiş bir sığınmacı akınıyla karşı karşıyayız.” dedi. Lieby, sınırı geçen sığınmacıların yüzde 60’ının çocuklar olduğu bilgisini paylaşarak “Çok sayıda çocuk hasta ve bazıları da karşılaştıkları zor şartlar nedeniyle travma geçiriyor.” diye konuştu.
Öte yandan BBC’nin haberine göre, Bangladeş’in Myanmar sınırına yakın bölgedeki bir hastanedeki doktorlar, son zamanlarda mayına basma sonucunda yaralanan birçok kişinin tedavi altına alındığını kaydetti. Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun, operasyonlarını sürdürdüğü Arakan eyaleti ile Bangladeş arasındaki sınır bölgesinde, operasyonlardan kaçan Arakanlı Müslümanların evlerine dönüşlerini engellemek amacıyla sınıra mayın döşediğini ileri sürmüştü. Örgüt, köylülerin sınır hattında buldukları ve etrafını kazarak açığa çıkardıkları bazı mayınların fotoğraflarını yayınlamıştı.