Dünya Arakanlıların hayata tutunma mücadelesi

Arakanlıların hayata tutunma mücadelesi

03.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şiddet yüzünden bir ayda  500 binden fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş’e geçti. Bangladeş sığınan Arakanlıların Myanmar’a geri alınması için görüşmeler yürütüyor.

Arakanlıların hayata tutunma mücadelesi

Ağustos ayından bu yana Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanların dramı devam ediyor. Komşu ülke Bangladeş’e çok zor şartlar altında ulaşmayı başaranlar, hayatta kalma mücadelesi verirken, Bangladeş’in de Myanmar’ın Arakanlı Müslümanları geri almasını istediği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Bölgede, 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslümanın hayatını kaybettiği saldırılardan kaçarak, Naf Nehri’ni aşıp Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar, burada çok zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. Ölümü göze alarak Naf Nehri’ni yüzerek veya derme çatma balıkçı tekneleri ve sandallarla aşarak Bangladeş’e ulaşan Arakanlı Müslümanlar, burada da açlık ve sefalet içinde kalıyor. Çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu Arakanlı Müslümanlar, kendilerine tıbbi müdahelede bulunulmasını ve diğer acil ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.

Yetersiz kalıyor

Bangladeş ise, Myanmar’ın Arakan’da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak kendi ülkelerine sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi. Bangladeş basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Dakka’da Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile bir araya geldi. Toplantıda Myanmar’a Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi ve BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan liderliğindeki “Arakan Danışma Komisyonu”nun tavsiyelerinin uygulanması konusunda anlaşma taslağı sunuldu.

Haberin Devamı

Bakan Ali, yıllardır Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik uygulayan Myanmar’a Bangladeş’teki Arakanlı Müslüman

Arakanlıların hayata tutunma mücadelesi
sığınmacıları geri almayı önerdiğini söyledi. Ayrıca yerel bir TV kanalı, Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Han Kemal’in de Arakanlı Müslümanlar için Myanmar’ı ziyaret edeceğini duyurdu. Toplantıya ilişkin Myanmar tarafı henüz bir açıklama yapmadı.

Geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu toplantısı sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile ayak üstü görüşen Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Trump’tan Arakanlı mülteciler için yardım talebinde bulunmadığı için eletirilmişti. Hasina, “Bangladeş zengin bir ülke olmayabilir ama 500 veya 700 bin insanı ağırlayabiliriz. Ekmeğimizi onlarla paylaşmaya hazırız, hatta bunu yapmaya başladık bile” demişti

Soykırımın boyutu tespit edilemiyor

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan’da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslümanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Son saldırılarda 200’den fazla köyün, ordu ve fanatik Budistlerce yok edildiği belirtilmişti. Myanmar’da 1970’lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman’ın yüzde 84’ü çevre ülkelere sığındı. Son olaylarda göç etmek zorunda kalanların sayısının 500 bini aştığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlıklarını 35 yıl önce aldılar

Arakanlıların hayata tutunma mücadelesi

Myanmar’da 1970’lerden bu yana zulüm ve sistematik baskıya uğrayan Arakanlı Müslümanların yüzde 80’den fazlası, bu ülkedeki topraklarını terk ederek bölge ülkelerine göç etmiş durumda. Ülkede 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve “devletsiz” sayılan Arakanlı Müslümanlar, BM tarafından “en çok eziyet gören dini azınlıklardan biri” kabul ediliyor. Farklı 135 etnik grubun “resmen tanındığı” ülkede, fanatik Budistler, Arakanlıların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor. Myanmar nüfusunun yüzde 90’ını oluşturan Budistler, aynı zamanda din unsurunu kullanarak ülkenin politikasında da söz sahibi oluyor. Bu nedenle Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa uğruyor.

Haberin Devamı

Hedef siviller

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar çıkmıştı. Olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakanlı Müslümanlar, geçen yıl ekim ayında da, polis kontrol noktalarına saldırıların ardından Myanmar ordusunun başlattığı operasyonlarda şiddete ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldı. Operasyonların ana hedefi siviller oldu. Uzun yıllardır bu ve benzeri sistematik baskılar nedeniyle Arakanlı Müslümanlar, dönem dönem can güvenliklerini sağlamak adına bölge ülkelere sığınıyor. Uluslararası Göç Örgütü ve bölge ülkelerindeki yetkililerin açıklamalarından derlenen tahmini verilere göre, 1970’lerden 2017 başına kadar 1 milyon 100 binden fazla Arakanlı Müslüman topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu dönemde Arakanlı Müslümanlardan 500 binden fazlası Bangladeş’e, 300 binden fazlası Pakistan’a, 300 bini Suudi Arabistan’a, 55 bini diğer Körfez ülkelerine, 100 binden fazlası da Malezya başta olmak üzere Asya Pasifik ülkelerine, 10 bini Hindistan’a yasal ya da yasa dışı yollardan göç etti.

Haberin Devamı