Dünya Assange parasızlığa yenildi

Assange parasızlığa yenildi

25.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Amerikan kredi kartı şirketlerinin uyguladığı ambargo karşısında sonunda pes etti.

Assange parasızlığa yenildi

Assange yaşadıkları mali sıkıntı nedeniyle bundan böyle gizli belgeler yayımlamayı durduracaklarını açıkladı. İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Assange, artık “gelecekte var olabilmeleri için hayati önem taşıyan bağış toplamaya odaklanacaklarını” söyledi. Assange, “Visa, Mastercard, Bank of America, PayPal ve Western Union tarafından geçen yıl aralık ayından beri keyfi ve yasadışı bir blokaj empoze uygulanmaktadır. Bu saldırı gelirimizin yüzde 95’ini yok etti. Blokaj, ABD tarafından sürdürülen ve Wikileaks çalışanlarına karşı infaz çağrılarına kadar uzanan siyasi saldırının bir parçasıdır” dedi.
Yıl sonuna kadar vakit
“Bu ambargo varoluşumuza yönelik bir tehdit oluşturuyor ve yıl sonuna kadar kaldırılmazsa bu şekilde daha fazla çalışmamız mümkün değil” diyen Assange, WikiLeaks’ın ambargoya karşı tüm dünyada yasal yollara başvurduğunu söyledi. Assange yasal yollar konusundaki çalışmalarını şöyle anlattı: “İzlanda, Danimarka, İngiltere, Brüksel ve ABD’deki ambargoya karşı ön davalar açtık. Avrupa Komisyonu’na şikayette bulunduk. Avrupa Komisyonu’nun Visa ve MasterCard’ın kusurlu davranışlarıyla ilgili soruşturma açıp açmaması yönünde kasım ortasında karar vermesini bekliyoruz.”
WikiLeaks’in sözcüsü Kristinn Hrafnsson da, ambargodan önce ayda ortalama bağışın 100 bin euroyu geçtiğini, şimdi ise bu rakamın 6-7 bin euroya düştüğünü söyledi. Yayımladığı binlerce ABD Dışişleri Bakanlığı gizli yazışmalarıyla tartışmalara neden olan Assange, bir yandan da tecavüz suçlamaları ile boğuşuyor. Londra’da ev hapsinde olan Assange, davanın kendisini ABD’ye iade etmenin bir yolunu bulmak için ortaya atıldığını söylüyor.