Dünya AstraZeneca alarmı!

AstraZeneca alarmı!

16.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AstraZeneca şirketinin Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair tartışmalar dolayısıyla askıya alan ülke sayısı artıyor.

AstraZeneca alarmı

 

İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın ardından dün Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya ve Endonezya da AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. Aşılamanın durdurulması üzerine görüş belirlemek üzere toplanan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Pıhtılaşma vakalarının çok küçük sayılarla ifade edildiği  belirtilen açıklamada “Aşılanan kişilerdeki pıhtılaşma sonucu damar tıkanması vakalarının sayısı, genel nüfusta rastlananlardan fazla görünmüyor” ifadesi yer aldı. Söz konusu vakalardaki sorunlara aşının neden olup olmadığına yönelik incelemelerin devam edeceği belirtilen açıklamada, “İnceleme devam ederken EMA, AstraZeneca aşısının hastaneye yatışlar ve ölümlerle bağlantılı olarak Kovid-19’u önlemedeki faydasının, yan etki risklerine göre ağır bastığı görüşünü korumaktadır” denildi.

Haberin Devamı

DSÖ: Paniğe kapılmayın

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, konuyla ilgili DSÖ Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi’nin bugün toplanacağını açıkladı. DSÖ Bilim Heyeti’nden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise AstraZeneca ve diğer aşıları kullanan insanlara “paniğe kapılmama” çağrısında bulunarak, “Şu ana kadar Kovid-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor” dedi.

Öte yandan AstraZeneca şirketi, aşılamanın durdurulmasının ardından söz konusu endişeyle ilgili rapor yayınladı. İngiltere ve Avrupa Birliği’nde aşılanmış 17 milyondan fazla kişiyi kapsayan AstraZeneca’nın incelemesinin, aşının kan pıhtılaşması riskini arttığına dair hiçbir kanıt göstermediği aktarıldı.

Haberin Devamı

Sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Norveç’te AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısı olduktan sonra geçtiğimiz cumartesi günü kan pıhtısı oluşarak kalp krizi geçirdikleri açıklanan 3 sağlık personelinden birinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yetkililer, sağlık çalışanı kadının aşı sonrası ölmesi üzerine, aşı ile kan pıhtıları arasında bağlantı olup olmadığının araştırıldığını belirtti. Norveç İlaç Ajansı Tıbbi Direktörü Steinar Madsen, “Üç hasta arasında benzerlikler olup olmadığını araştırıyoruz. AstraZeneca aşısı olanların ciddi yan etki durumunda duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi. - İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag