Dünya Asya genleri umut olacak

Asya genleri umut olacak

16.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asya’da 25 bin yıl önce yaşanan koronavirüsle bağı olan bir patojenin yarattığı salgının, günümüz Doğu Asyalılarının genlerinde bir değişime yol açtığı tespit edildi. Bu değişime uğrayan genlerin anti-viral ilaç geliştirmeye yardımcı olacağı belirtiliyor.

Asya genleri umut olacak

 

ABD’de yapılan yeni bir çalışmaya göre 25 bin yıl önce Asya’da yaşanmış ve koronavirüsle bağı olan bir patojenin yarattığı salgın, günümüz Doğu Asyalılarının genlerinde bir değişime yol açtı ve bu nedenle bazılarının metabolizması Kovid-19’a farklı tepki veriyor.

Haberin Devamı

2 bin 500’e yakın kişiden alınan DNA örnekleri incelenerek varılan bulgulara göre, devam eden 20 bin yıl boyunca bu antik salgına bağlı genetik birikim aktarıldı. Arizona Üniversitesi evrim genetikçisi David Enard’ın yürüttüğü çalışmanın verileri Amerikan Antropolojistler Birliği’nin yıllık konferansında paylaşıldı.

Sunulan verilere göre günümüzde Doğu Asyalılar koronavirüs veya ona yakınlığı olan diğer virüslere karşı biyolojik bazı adaptasyonlar miras almış olabilir.

420 proteine bakıldı

Keşif, eski viral salgınlarla bağlantılı genlerin Kovid-19 salgını gibi modern salgınlara karşı nasıl korunabileceğimizi keşfetmemizi sağlayabilir. Virüs ve salgın geçmişleri olan genler, daha iyi anti-viral ilaçlar geliştirmek isteyen araştırmacılara ipuçları sağlayabilir.

Haberin Devamı

Enard’ın ekibi, aralarında Çin’de Dai, Vietnam’da Kinh ve Afrika’da Yorubalılar da dahil olmak üzere beş kıtada 26 etnik gruptan toplam 2 bin 504 kişinin DNA’sını çalıştı.

İlk olarak, Kovid-19’a neden olan virüs SARS-CoV-2 ile etkileşime giren 332 protein dahil toplamda koronavirüslerle ilişkisi bilinen 420 proteine odaklanıldı.

25 bin yıl takip

Yalnızca Doğu Asyalılarda geçmişte koronavirüs benzeri salgınlara maruz kalmanın bir işareti olarak 420 proteinin tamamının üretiminin önemli ölçüde artmış olduğu görüldü. Enard ve ekibi, bu proteinlerden 42’sinin izlerini yaklaşık 25 bin yıl öncesine kadar takip etti.

5 bin yıl kadar önce bu virüsün etkisini kaybettiği görülüyor. Ya Doğu Asyalılar virüse adapte oldu ya da virüs geçirdiği bir değişim nedeniyle etkisini yitirdi.

Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nden çalışmaya dahil olan evrimsel genetikçi Lluis Quintana-Murci de bu bulgulara ilişkin şunları söylüyor: “Doğu Asyalıların uzun süredir koronavirüs benzeri salgınlara maruz kaldıklarını ve bu virüslerin salgınlarına genetik olarak daha adapte olduklarını gösteriyor.”

Murci’ye göre bu durum ABD ve Avrupa’ya kıyasla ölüm oranlarının Doğu Asya’da neden daha düşük olduğu gerçekleştiğini de açıklayabiliyor.