Dünya Ateşkes için daimi temas

Ateşkes için daimi temas

17.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de süren iç savaş konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağı yeni bir döneme girildi

Ateşkes için daimi temas

Suriye’de süren iç savaş konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağı yeni bir döneme girildi. Kazakistan’ın başkenti Astana’da muhalifler ile rejimin temsilcileri görüşürken, ABD’li ve Rus bakanlar da Almanya’da biraraya geldi. Soruna kalıcı bir siyasi çözüm bulunabilmesi amacıyla ikinci turu dün başlayan Astana görüşmelerinde ağırlıklı gündemi, Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Suriye’deki ateşkesin güçlendirilmesi oluşturdu. Esad yönetimi, muhalifler, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetleri, ön görüşmelerin ardından dün ana toplantıya geçti. Toplantıda Rusya, Türkiye ve İran’ın, ateşkesin izlenmesi ve savaş durumunun tamamen olarak ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla 3’lü “kalıcı temas grubu” oluşturulmasına karar verildi. Bununla birlikte tarafların, başta kadın ve çocuklar olmak üzere zorla tutulan kişilerin değişimi konusu üzerinde de anlaştığı belirtiliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Astana’daki görüşmelerde kabul edilmeyen belgelerden birinin, ateşkesi ihlal edenlere yönelik yaptırımları öngördüğünü belirtti.
Lavrov ile Tillerson
Bu arada, Esad’a karşı olan ülkelerin Cenevre görüşmeleri öncesi ilk defa bir toplantı gerçekleştireceği ifade edilirken, Almanya’nın Bonn kentinde yapılan G20 zirvesi sırasında ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya geldi. Bu, aynı zamanda Moskova ile yeni Washington yönetimi arasında gerçekleşen yüz yüze ilk üst düzey temas özelliğini de taşıyor. Lavrov, ABD’li mevkidaşı Tillerson’un, ABD’nin Astana’daki barış görüşmelerini desteklemeye hazır olduğunu söylediğini kaydetti. Bununla birlikte CNN televizyonu, ABD Savunma Bakanlığı’nın, DAEŞ ile mücadele için Suriye’ye asker konuşlandırma seçeneğini de gözönünde bulundurduğunu bildirdi. CNN’in haberinde, somut karar alınmadığı, bunun, Başkan Donald Trump’ın savunma yetkililerinden ay sonuna kadar istediği plan çerçevesinde değerlendirilen “fikir”lerden biri olduğu vurgulandı. Öte yandan Fransız basınına konuşan Suriye lideri Beşar Esad, Donald Trump’ın 7 ülkeye getirdiği seyahat yasağını savundu, yasağın, Suriyelilere karşı olmadığını ifade etti.

Almanya’dan farklı ses
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesinin Suriye sorunu gibi ihtilaflara daha fazla karışması gerektiğini savunarak, “Türkiye yıllar önce Suriye’de uçuşa yasak bölgeler talep etti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) içinde en azından bu konuyu düşünmemiz gerektiğini söyleyen az kişiden biriydim. Birçok kişi için bu geniş kapsamlı müdahale olarak algılandı” diye konuştu.