Dünya Atina’da ‘Fransa’ tartışması

Atina’da ‘Fransa’ tartışması

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan ile Fransa arasında 28 Eylül’de imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması Atina’yı karıştırdı. Yunan parlamentosunda dün onaylanan anlaşmanın görüşmeleri sırasında hükümet ile muhalefet arasında sert tartışmalar yaşandı.

Atina’da ‘Fransa’ tartışması

Parlamentoya hitap eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, savunma işbirliği anlaşmasının ‘dış tehdit durumunda Yunanistan ile Fransa’nın birbirinin yardımına koşacağı’ anlamına geldiğini söyledi. Miçotakis, savunma paktı için “Üçüncü bir tarafın iki devletten birine saldırması halinde askeri yardım geleceğini ilk kez açık ve net şekilde taahhüt ediyor” dedi ve “Akdeniz’de kimin kimi ‘casus belli’ (savaş sebebi) ile tehdit ettiğini de hepimiz biliyoruz” ifadesini kullandı. Miçotakis, bu sözlerle açık biçimde Türkiye’den gelecek bir saldırı ihtimalini işaret etti. Zira Türkiye, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti.

Haberin Devamı

Ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Aleksis Çipras ise parlamentodaki konuşmasında anlaşmayı sert sözlerle eleştirdi. Çipras, anlaşmanın Yunanistan’ın ulusal çıkarları ile örtüşmediğini ve ülkesini yurt dışında son derece tehlikeli maceralara sürükleyeceğini ifade etti. Anlaşmanın, onlarca Fransız askerinin hayatını kaybettiği Sahel’e Yunan askerlerinin gönderilmesine neden olacağını söyleyen Çipras, buna rağmen Türkiye ile deniz yetki alanlarında yaşanabilecek bir gerginlik sırasında Fransa’ya, Yunanistan’a yardım yükümlülüğü getirmediğini savundu.