Dünya Avrupa’dan kritik Venezuela kararı

Avrupa’dan kritik Venezuela kararı

05.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği ülkelerinin Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya erken seçime gitmesi için tanıdıkları süre sona erdi. Birçok AB üyesi, muhalif lider Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdı

Avrupa’dan kritik Venezuela kararı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya erken genel seçim yapması için verdikleri süre dün doldu. Sürenin dolmasıyla birlikte AB ülkeleri, tek tek yaptıkları açıklamalarla muhalif lider Juan Guaido’yu Venezuela’nın “geçici devlet başkanı” olarak tanıdıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Öncelikle Venezuela ile yakın bağları bulunan İspanya’nın dışında İngiltere, Fransa ve Almanya, Ulusal Meclis Başkanı Guaido’nun tanındığını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “İspanya hükümeti, Juan Guaido’yu Venezuela geçici devlet başkanı olarak resmen tanıyor” derken, “Guaido, en kısa zamanda ülkeyi özgür, demokratik, şeffaf ve güvenli seçimlere götürmelidir çünkü geleceğine karar vermesi gereken Venezuela halkıdır. Uluslararası toplumun üzerine düşen, bu seçimi teyit ederek sonuçlarına saygı göstermektir” diye konuştu. Sanchez, “Venezuela’ya insani yardım programı sunacaklarını ve ülkede tam demokrasinin sağlanması için mücadele edeceğini” söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, Maduro’ya verilen 8 günlük sürede seçimlerin ilan edilmemesi nedeniyle, ülkesinin, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını bildirdi. Hunt, “Umalım ki bu bizi insani krizin sona ermesine biraz daha yaklaştırsın” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, sosyal medya hesabından, Venezuela halkının kendilerini özgürce ve demokratik şekilde ifade etme hakları olduğunu belirttti, “Fransa, seçim sürecini başlatmak için Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdı. Bu geçiş sürecinde AB ile kurulan Uluslararası Temas Grubu’nu destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Martina Fietz ise, Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını ifade ederken, Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Maduro’nun, AB’nin özgür ve adil seçimler yapma talebini yerine getirmediği için üzüntü duyduğunu belirtti.Maas, siyasi koşullar izin verdiğinde Almanya’nın Venezuela’ya 5 milyon avro insani yardım yapacağını da kaydetti.

İtalya karşı çıktı

Bu ülkelerin ardından Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka, Çekya ve Portekiz de, Guaido’yu ülkesinin geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu. Öte yandan konuyla ilgili AB çapında bir fikir birliği olmadığı öğrenildi. Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, AB üyelerinin büyük bir kısmının Guaido’yu geçici başkan olarak tanıyacağını fakat AB’nin bu konuda henüz ortak bir noktada buluşamadığına üzgün olduğunu belirtti. İtalya’nın AB’nin ortak karar almasına engel olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

BM taraf olmayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Venezuela’daki krizi endişeyle izlediğini belirtti. İlgili ülkelerle çeşitli girişimleri görüştüğünü ifade eden Guterres, “BM, Venezuela’da taraflara krize siyasi çözüm bulunması konusunda destek teklifinin güvenilirliği için hiçbir grubun yanında yer almama kararı aldı” dedi.

Maduro’ya desteğini sürdüren Rusya ise Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıyan Avrupa ülkelerine tepki gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanımalarını, “iktidarın yasa dışı olarak ele geçirilmesini meşrulaştırma” olarak tanımladı ve bunun içişlerine müdahale sayılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Maduro’dan sert tepki

Maduro ise AB’den gelen açıklamaları reddetti. Özellikle İspanya Başbakanı Sanchez’e sert yüklenen Maduro, “Bay Pedro Sanchez, eğer bir gün darbe olursa, bir askeri müdahale olursa, elleriniz kana bulanmış olacak” dedi. Her yıl 4 Şubat’ta kutlanan Ulusal Onur Günü’nde konuşan Maduro, Venezuela’yı canı pahasına koruma yemini ederek, “Vatanımızı asla teslim etmeyeceğiz, asla silahlarımızı ne ‘Yankee emperyalizmi’ karşısında ne de başka bir küstah tehdit karşısında bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. Maduro önceki akşam devlet televizyonuna verdiği mülakatta ise ABD’nin Venezuela’ya yönelik olası bir askeri harekatına karşı “Vietnam’da yaptığınız hatayı tekrarlamayın” demişti.

Avrupa’dan kritik Venezuela kararı

Guaido’dan orduya çağrı: O an geldi

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, orduyu tarafına geçmeye çağırdı. Guaido, başkent Caracas’ta düzenlenen ve Twitter’dan canlı olarak yayınlanan basın toplantısında, “Askerler, biz sizi bekliyoruz. Asker, ailene insani yardım imkânını reddedecek misin? Eğer kuşkulanıyorsan, şu anda doğru olanın ne olduğunu ailene sor. O an geldi” diye konuştu. Guaido ayrıca kendisini geçici devlet başkanı olarak tanıyan Avrupa Birliği ülkelerine tüm Venezuelalılar adına teşekkür etti.