Dünya Avrupa’yı sel aldı

Avrupa’yı sel aldı

16.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı Avrupa’yı etkisi altına alan şiddetli yağış Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa ve Lüksemburg’da hayatı felç etti.

Avrupa’yı sel aldı

Özellikle Almanya’nın batısını etkisi altına alan yağışın neden olduğu sel nedeniyle ülkede en az 42 kişinin öldüğü, 70 kişinin kaybolduğu açıklandı. Almanya’nın Hagen ve Ahrweiler kentlerine sevk edilen 300 askerin tankları kullanarak yolları temizlediği, çatılarda mahsur kalanların helikopterle kurtarıldığı bildirildi. Köln’ün güneyindeki Ren-Sieg ilçesinde yetkililer, barajın yıkılabileceği korkusuyla birkaç köyün boşaltılması emrini verdi. Almanya’da da sel sularının elektrik direklerini sökmesi sonucu en az 135 bin kişinin elektriksiz kaldığı açıklandı.

Haberin Devamı

Belçika’nın doğusundaki selde 15 yaşındaki bir kız kaybolurken, 4 kişinin öldüğü bildirildi. Pepinster kentinde yaklaşık 10 evin çöktüğü ve binden fazla sakinin tahliye edildiği ifade edildi. Hollanda eyaleti Limburg’da çoğu yerin sular altında kaldığı ve bir bakım evinin boşaltığı belirtilirken, İsviçre, Lüksemburg ve Fransa’da da benzer su baskınları yaşandı. Fransa’nın kuzeydoğusundaki 11 vilayette aşırı sellere karşı “turuncu” alarm verildi.

‘AB yardıma hazır’

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, selin neden olduğu yıkımın boyutu karşısında şok olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter’da yaptığı açıklamada “Düşüncelerim Belçika, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’daki sel mağdurlarının ve evlerini kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Avrupa Birliği yardıma hazır” ifadesini kullandı. Öte yandan, meteorologlar, selden etkilenen bölgelere son 200 yılda görülmeyen miktarda yağış düştüğünü ve nedeninin iklim değişikliğinden yağışlı hava bloğunun yavaş ilerlemesi olduğunu açıkladı. Uzmanlar, aşırı yağışların Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya, Pfalz, Rheinland-Pfalz ile Saarland’da ve Doğu Belçika’da birkaç gün daha etkili olmaya devam edeceği duyurdu.