Dünya Aydın Doğan Wall Street Journal’a konuştu

Aydın Doğan Wall Street Journal’a konuştu

23.02.2009 - 12:23 | Son Güncellenme:

Aydın Doğan, DYH'ye verilen vergi cezasının ardından Wall Street Journal'a önemli açıklamalarda bulundu

Aydın Doğan Wall Street Journal’a konuştu

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Doğan Yayın Holding'e verilen vergi cezasının ardından ilk kez konuştu.
Wall Street Journal'a açıklamalarda bulunan Doğan, Başbakan Erdoğan'ı eleştirileri susturmak ve sessiz bir Türkiye yaratmak istemekle suçladı. Doğan, Andrew Higgins imzalı röportajda, "her şeyin temeli siyasi" ifadesini kullandı.
Vergi kaçakçılığı suçlamalarını reddeden Doğan, verilen cezaya da itiraz edeceklerini belirtti.
Öte yandan gazete, Doğan'a ait medya grubuna verilen cezanın, Başbakan Erdoğan'ın gerçeği yansıtmadığını iddia ettiği ve kızgın açıklamalar yaptığı yolsuzluk haberlerinin hemen arkasından geldiğine de dikkat çekti.

ÖZGÜR MEDYAYI KABUL EDEMİYOR
Aydın Doğan’ın, Doğan Yayın Holding’e 500 milyon dolara yakın bir vergi ve cezasının getirilmesinden bu yana ilk kez bir mülakat verdiğine dikkat çeken gazete, Doğan’ın söyleşi sırasında Başbakan Erdoğan’ı “eleştirenleri susturmaya, sakin ve sessiz bir Türkiye’yi yaratmaya çalışmakla suçladığını" yazdı. Söyleşi sırasında “Tüm bunların temelinde siyaset var" diyen Doğan, vergi ödemekten kaçındıkları iddialarını reddetti ve getirilen cezayı temyiz edeceklerini belirtti.
Gazetenin de, “Türkiye’nin laik sisteminin bir direği" olarak nitelendirdiği Aydın Doğan, ilk başta, iktidardaki partinin, özellikle AB üyelik hedefi olmak üzere, birçok politikasını desteklediğini ancak Erdoğan’ın “değiştiğini" ve Türkiye’yi daha açık ve hoşgörülü hale getirmek için ilk başta gösterdiği çabaları bıraktığını söyledi. Aydın Doğan şöyle konuştu:
“Sayın Erdoğan, iktidara demokrasiyi kullanarak geldi. Demokrasinin bir ürünüdür, ancak demokrasiyi sadece kendisi için kabul edebiliyor. Özgür medya gibi demokrasinin yan unsurlarını kabul edemiyor."
Yedi şirketinin halen vergi müfettişlerince incelendiğini kaydeden Aydın Doğan, hükümet ile ilişkilerin, medya kuruluşlarınca, Başbakan’ın çocuklarının işleri ve Deniz Fener olayına ilişkin haberlerin yayınlanmasından sonra olumsuz etkilendiğini anlattı. Doğan, Başbakan için “Bunlara tahammül edemedi ve bizi susturmak istedi. Susmayı reddettik. Hükümet ile durum kontrol dışına çıktı" şeklinde konuştu.

İŞLERİMİZ BÜROKRASİYE TAKILIYOR
Aydın Doğan, Başbakan Erdoğan’ın Doğan gazetelerine “boykot" çağrılarının satışlarını artırdığını ancak Erdoğan’ın öfkesinin şirketlerine "X notunun" verilmesine neden olduğunu, bunun da iş yapmayı zorlaştırdığını kaydetti. “Tüm işlerimiz bürokrasiye takıldı. Her şey gecikiyor" diyen Doğan, Erdoğan ile “2006 yılından beri konuşmadığını, ancak geçen yılın sonuna doğru bir düğünde el sıkıştıklarını" anlattı.