Dünya Barselona’da bağımsızlık karşıtı gösteriye yoğun katılım

Barselona’da bağımsızlık karşıtı gösteriye yoğun katılım

29.10.2017 - 16:17 | Son Güncellenme:

İspanya’da Madrid hükümetinin Katalonya Bölgesinin özerkliğini askıya almasının iki gün ardından, yaklaşık 300 bin bağımsızlık karşıtı gösterici, İspanya bayraklarıyla birlik için yürüdü.

Barselona’da bağımsızlık karşıtı gösteriye yoğun katılım

Katalonya Özerk Yönetimi'nin İspanya'nın parçası olarak kalmasını isteyen yüzbinlerce kişi, tek taraflı bağımsızlık ilanından iki gün sonra Barselona'da büyük çaplı gösteri düzenledi. İspanya Polisi, Barselona’daki bağımsızlık karşıtı gösteriye 300 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

“Hepimiz Katalonya’yız. Birlikte yaşamak için sağduyu!” sloganıyla düzenlenen gösteride bazı göstericiler Katalonya, İspanya ve Avrupa Birliği bayraklarını birlikte taşıdı. Ancak çoğunun sadece İspanya bayrağı taşıdığı görüldü.

Yerel saatle öğlen 12’de başlayan yürüyüşte, birlik yanlısı milletvekilleri de yer aldı.

"Puigdemont hapse"

Gerginliğin yaşanmadığı gösteride, "Yaşasın İspanya", "Hepimiz Katalonya'yız" sloganları atıldı. "İspanya'nın parçalanmasına izin vermeyeceğiz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, ayrılıkçı lider Carles Puigdemont'a tepkilerini "Puigdemont hapse" sloganıyla gösterdi.

Bağımsızlık yanlıları suskun

Katalan Sivil Toplumu Başkanı Alex Ramos, yaptığı açıklamada, organize olmada geç kaldıklarını belirterek, "Ancak Katalanların büyük çoğunluğunun artık sessiz olmadığı ve sessiz kalmayacağını göstermek için şimdi buradayız." dedi.

Haberin Devamı

Katalan Sivil Toplumu Başkan Yardımcısı Miriam Tey de gösteriye bir milyondan fazla kişinin katıldığını açıkladı. Polis ise katılımcı sayısını 300 bin olarak duyurdu.Tek taraflı bağımsızlık ilanına karşın, ayrılık taraftarlarının bu çapta bir gösteri düzenlemesi beklenmiyor. Katalan Özerk Yönetimi binası önünde çok az sayıda bağımsızlık yanlısı Katalan'ın olması dikkati çekiyor.

Katalonya’da ilk seçim anketi sonucu!

Bugün yayımlanan bir seçim anketine göre, Katalonya’da bağımsızlık karşıtı partiler, bağımsızlık yanlılarından daha fazla oy alıyor.

Pazartesi-Perşembe günleri arasında yapılan seçim anketine göre, Katalonya’da bugün seçim yapılsa, bağımsızlık yanlısı partiler yüzde 42,5 oy alacak. Bağımsızlık karşıtları ise yüzde 43,4 oyla üstünlük sağlayacak.

“Puigdemont isterse yeniden aday olabilir”

Katalonya Bölgesi parlamentosunun bağımsızlık ilan etmesinin ardından, parlamentoyu feshederek 21 Aralık’ta erken seçime gidilmesine karar veren Madrid hükümeti, Katalan lider Carles Puigdemont’un yeni seçimlerde tekrar aday olabileceğini söyledi.

Hakkında, 25 yıla kadar hapis cezası öngören “ayaklanma” suçu kapsamında soruşturma başlatılan Puigdemont’un geleceği belirsiz. Öte yandan Belçika, tutuklanabileceği belirtilen Puigdemont’a sığınma hakkı verebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, cuma günü yapılan oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Bunun üzerine İspanya Senatosu, merkezi hükümete Katalonya'ya doğrudan müdahale etme yetkisi vermişti. Hükümet de ayrılıkçı Puigdemont dahil yerel hükümet yetkilerini görevden almış, 21 Aralık'ta erken seçime gidilmesini kararlaştırmıştı