Dünya BBC’den Diana röportajı için özür

BBC’den Diana röportajı için özür

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın eski eşi ve iki çocuğunun annesi Prenses Diana, 1997’de 36 yaşındayken Paris’te trafik kazasında, Mısırlı sevgilisi Dodi el Fayed ile birlikte ölmüştü.

BBC’den Diana röportajı için özür

Gazeteci Martin Bashir’in 1995’te Diana ile yaptığı ve “BBC Panorama” programında yayımlanan söyleşi olay yaratmıştı. Diana’yı sahte belgelerle kandırarak röportaja ikna ettiği iddia edilen Bashir için İngiltere’nin kamu yayın kuruluşu BBC’de yürütülen iç soruşturma sonuçlandı. Dün açıklanan soruşturma raporunda, Bashir editoryal kuralları ihlal etmekten suçlu bulundu. Raporun açıklanmasının ardından BBC “tam ve koşulsuz” özür diledi.

Haberin Devamı

Sahte belgeyle kandırdı

Eski yargıç Lord Dyson’ın yürüttüğü soruşturmanın raporunda, BBC’nin eski genel müdürü Lord Tony Hall’un da Bashir’in kirli numaralarını örtbas ettiği yazıldı. Raporun, 1995’teki röportaj nedeniyle işlerini kaybeden BBC ve kraliyet çalışanlarına tazminat isteme hakkını doğurduğu belirtildi. Bashir (58) ise soruşturmanın Diana’nın röportaja gönüllü olduğunu ortaya koyduğunu ancak yaptığı şeyin “aptalca” olduğunu belirterek pişmanlığını dile getirdi. İddialara göre, Bashir, Diana’nın kendisiyle söyleşi yapması için çocuklarının dadısının Prens Charles’tan hamile kaldığını söyleyerek sahte bir kürtaj belgesi göstermiş, kraliyet tarafından telefonlarının dinlendiğini ve aracının takip edildiğini, ayrıca kraliyetin gazetecilere para vererek Diana aleyhinde haber yaptırdığını öne sürmüştü. Diana ile Charles 1996’da boşanmıştı.