Dünya Belarus uçaklarına AB yasağı!

Belarus uçaklarına AB yasağı!

05.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde görevli bazı diplomatlar, Belarus havayollarının AB hava sahasını kullanmasını ve uçakların da AB havalimanlarına inmesini yasaklamak amacıyla bir yönetmeliğe imza attı.

Belarus uçaklarına AB yasağı

Cuma sabahı kabul edilen karar, Ryanair Havayolları’na ait bir yolcu uçağının, sahte bomba ihbarıyla Minsk şehrine zorunlu iniş yaptırılarak muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in gözaltına alınmasına sonrası gündeme gelen yaptırımların bir parçası. Karar, dün gece yarısı yürürlüğe girerken, kararın ivedilikle alınmasının sebebinin, AB ülkelerinde yaşanabilecek son dakika iniş yasaklarını önlemek olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Belarus’ta gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in, ülke televizyonunda yayınlanan görüntüleri büyük rahatsızlık ve endişe yarattı. Görüntülerde, Protaseviç, geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimi gecesi Minsk’te 3 gün boyunca kaos yaşanmasına neden olan ayaklanmaları organize ettiklerine yönelik suçlamayı kabul ettiğini söyledi. Ancak genç gazetecinin bu açıklamaları baskı altında yaptığı ifade ediliyor. İnsan hakları aktivistleri Proteseviç’in bu söyleşiyi zorla verdiğini ve yayın boyunca stresli durduğunu ifade etti. Protaseviç’in ebeveynleri de yayında izledikleri oğullarının “şiddete uğramış gibi durduğunu” ifade etti ve kendisinin asla bu suçlamayı kabul etmeyeceğini belirtti.