Dünya ‘Beyaz Saray’dan yönetildi!..’

‘Beyaz Saray’dan yönetildi!..’

03.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, darbe girişiminin bizzat Beyaz Saray’dan, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton tarafından yönetildiğini öne sürdü. Hükümet ve muhalefetten protestocular sokakları doldururken, Maduro “Ulusal Değişim Planı” açıkladı.

‘Beyaz Saray’dan yönetildi..’

Ülkedeki başarısız darbe girişimi nedeniyle ABD’yi suçlamaya devam eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu girişimin doğrudan doğruya Beyaz Saray’dan yönetildiğini öne sürdü. Maduro, “Ulusal Değişim Planı”nı da açıklarken, muhalefet yanlıları ve Maduro destekçileri yine sokaklardaydı.

Haberin Devamı

Başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’in karşısında Sucre Bulvarı’nda, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kapsamındaki etkinlikte konuşan Maduro, “Bir Avrupa gazetesi, Donald Trump ve John Bolton’ın gün doğmadan önce askeri darbenin bütün operasyonlarını koordine ettiğini yazdı. Darbe teşebbüsü bizzat Beyaz Saray’dan, John Bolton tarafından yönetildi” ifadelerini kullandı. “Komutan Chavez’i devirememişlerdi, bizi de deviremediler ve deviremeyecekler” diyen Maduro, Venezuela halkının vatanı için canını feda edebileceğini belirtti.

‘Destek istemişler’

Halkın ve Venezuela ordusunun askeri darbeye izin vermeyeceğini vurgulayan Maduro, “Kim Miraflores’e gelmek istiyorsa, tek bir şey yapması gerekir; halkın oyuyla seçimi kazanmak. Venezuela’da devlet başkanı olmanın tek yolu budur. Burada silahlar ve tüfekler değil; yalnızca halk başa getirebilir ve yalnızca halk indirebilir. Miraflores Sarayı’na asla kukla başkan getiremeyecekler” dedi.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Maduro, ülkesindeki darbe teşebbüsünde ABD’nin parmağı olduğunu ifade ederek, Şili, Brezilya, Arjantin ve Kolombiya hükümetlerini arayıp desteklemelerini istemişler. Darbe teşebbüsü bizzat Beyaz Saray’dan, John Bolton tarafından yönetildi” diye konuştu. Maduro, bununla birlikte halkın şikayet ve önerilerini dinlemek için “Ulusal Değişim Planı” uygulanacağını, halkın görüşüne başvurulacağını belirterek halktan bu konuda destek istedi. Bu arada Maduro’nun yanı sıra kendisini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido’nun taraftarlarının sokaklarda gösterilere devam ettiği bildiriliyor. Muhalefet destekçilerinin, zaman zaman güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldiği de haber veriliyor.

Öte yandan Venezuela’da muhaliflerin, geçen iki ay içinde Devlet Başkanı Maduro’nun yakın çevresiyle, iktidarı bırakması ve geçici yönetimin kurulması konusunda gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Yeni bir iddia

“Washington Post” ve “Wall Street Journal” gazetelerinin ABD’li yetkililerin yanı sıra Venezuelalı muhalif isimlere dayandırdığı haberlerinde, gizli görüşmelere, Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ) Başkanı Maikel Moreno ve Venezuela Askeri İstihbarata Karşı Koyma Genel Müdürü Ivan Rafael Hernandez’in dahil olduğu ifade edildi. Padrino ve diğer Venezuelalı yetkililerin, anayasaya bağlılıklarını ilan eden belgeleri imzalamaya hazır olduğu, ancak ABD yönetiminin doğrudan dahil olmadığı gizli görüşmelerin, pazartesi günü çökmeye başladığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Maduro’dan gövde gösterisi

ABD destekli muhaliflerin başarısız askeri kalkışmasına sahne olan Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, askerlerle yürüyerek gövde gösterisi yaptı. Başkentin güneyinde Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetlere(FANB) ait büyük askeri kampüs Fuerte Tiuna’yı sabahın erken saatlerinde ziyaret eden Maduro, buradaki askeri akademinin bahçesinde yüzlerce asker tarafından karşılandı. Maduro, burada yaptığı konuşmada askeri kalkışmaya işaret ederek, “Venezuela’nın geleceği bu olamaz. Venezuela’nın geleceği barış, işsizlik ve zorluklarla mücadele edilmesidir” dedi.