Dünya BM’de söz düellosu

BM’de söz düellosu

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın talebiyle, İngiltere’nin Salisbury kentindeki eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesi olayındaki suçlamaları görüşmek üzere toplandı. Topmlantıya, Rusya ile İngiltere’nin BM Daimi Temsilcileri arasında yaşanan suçlamalar ve söz düellosu damga vurdu.

BM’de söz düellosu

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, zehirleme suçlamalarını reddederek, “Londra diğer ülkelerle ilişkilerimizi zehirlemeye başladı” dedi. İngiltere’yi Rusya’ya karşı propaganda savaşı yürütmekle suçlayan Nebenzia, “Daha iyi bir sahte hikaye ortaya atamaz mıydınız?” dedi. Nebenzia, “Ateşle oynuyorsunuz, üzüleceksiniz” şeklinde uyarıda da bulundu.

Haberin Devamı

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise, Rusya’yı devlet destekli suikastlar düzenlemekle suçladı. İngiltere’nin gizleyecek hiçbir şeyi olmadığını belirten Pierce, “Kimyasal silah kullanımı soruşturmalarını engelleyen bir ülkeden ders alacak değilim” dedi. Pierce, Rusya’nın sağlık durumu iyiye giden ajan Skripal’in kızı Yulia ile görüşme talebini aldıklarını ve Yulia’nın vereceği cevabı beklediklerini sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Nebenzia, konuşması sırasında ilginç göndermeler de yaptı. “Alice Harikalar Diyarında” kitabını gösteren Rus diplomat, kitapta kraliçenin “Önce ceza verilsin, karar sonra verilsin” sözlerine göndermede bulundu ve “Bu size tanıdık geliyor mu?” diye sordu. Pierce ise bu söze aynı kitaptan “Bazen kahvaltıdan önce 6 imkansız şeye inanırım” repliğiyle yanıt verdi.

Haberin Devamı

Lavrov’dan yanıt

Öte yandan kimyasal saldırıya uğrayan Sergey Skripal’in durumu iyiye gidiyor. Salisbury kentinde bulunan hastaneden yapılan açıklamada, bilinci açık olan Skripal’in durumunun artık kritik olmadığı ve tedaviye olumlu yanıt verdiği belirtildi. Bu haberin ardından Rusya Büyükelçiliğinden “İyi haber” şeklinde bir tweet paylaşılması dikkat çekti.

Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Skripal ve kızını zehirlemek için kullanıldığı öne sürülen ‘Noviçok’ (A-234) adlı zehirli maddenin Rusya’nın Saratov kentinde üretildiği iddiasına yanıt veren Lavrov, bu iddiayı Londra’nın hiçbir temele dayanmayan duruşunu haklı gösterme çabası olarak nitelendirdi.

İki ülke arasındaki kriz çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın 4 Mart’ta Salisbury kentinde zehirlenmesinin ardından İngiltere’nin Rusya’yı suçlamasıyla başlamıştı. İngiltere 23 Rus diplomatı, Rusya da İngiltere’ye cevap olarak 23 İngiliz diplomatı sınır dışı etmişti. İngiltere’nin girişimleri sonucunda çok sayıda ülke Rus diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı.

ABD’den yeni yaptırım

Amerika Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Washington yönetimi, Ukrayna, Suriye, 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ve Batı demokrasisine zarar verme iddiaları nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların kapsamını genişletti. Rusya’ya yaptırımların kapsamını genişleten ABD, listeye bürokrat ve işadamlarından oluşan 24 kişiyi ve 14 kuruluşu daha ekledi. Listede Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller gibi isimler yer aldı.