Dünya Brimstone füzeleri Ukrayna'ya gidiyor! 'Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor'

Brimstone füzeleri Ukrayna'ya gidiyor! 'Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor'

19.01.2023 - 19:02 | Son Güncellenme:

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya 600 Brimstone füzesi göndereceklerini açıkladı.

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

Estonya'daki Tapa Askeri Üssü'nde çok sayıda ülkenin savunma bakanının katıldığı bir görüşme düzenlendi. Katılımcılar arasında bulunan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına karşılık olarak askeri desteği artıracaklarını belirten Wallace, "Ukrayna'ya 600 adet Brimstone füzesi daha göndereceğimizi söyleyebilirim ki bu, Ukrayna'nın savaş alanda güçlü olmasını sağlamak için son derece önemli olacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgaline karşı olarak Batılı müttefiklerin uzun süredir birlikte olduğunu ve bu sayede güçlü kaldıklarını söyleyen Wallace şöyle konuştu:

Başkan Putin, bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor. Bu yıl, gelecek yıl, sonraki yıl ve hatta sonrası için de planlar yapacağız.

SUNAK VE ZELENSKİY ANLAŞMIŞTI

Geçtiğimiz cumartesi İngiltere Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilmişti. Ukrayna'daki savaşın son durumunun ele alındığı görüşmede Rishi ve Zelenskiy, Ukrayna'ya küresel askeri ve diplomatik desteğin hızlandırılması konusunda mutabık kalmıştı.

Haberin Devamı

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

Başbakan Sunak, İngiltere'nin Challenger 2 tankları ve ek topçu sistemleri sağlanması da dahil olmak üzere ülkesinin Ukrayna'ya desteğini arttıracağını belirtmişti. Sunak ayrıca, kendisinin ve İngiltere hükümetinin Ukrayna'nın avantajlarını kullanmasına, Rusya'ya karşı savaşı kazanmasına ve kalıcı bir barışı sağlanmasına yol açacak türden bir desteği hızla sağlamak için uluslararası ortaklarla yoğun bir şekilde çalışacaklarını vurgulamıştı.

DANİMARKA, UKRAYNA’YA 19 ADET CAESAR TİPİ OBÜS GÖNDERECEK

Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen yaptığı açıklamada, Ukraynalılarla özellikle CAESAR tipi obüsler konusunda sürekli temas halinde olduklarını belirterek, Danimarka parlamentosunda söz konusu obüslerin Ukrayna'nın özgürlük mücadelesine destek amacıyla gönderilmesi konusunda alınan geniş destek için çok mutlu olduğunu ifade etti. Ellemann-Jensen ayrıca şöyle konuştu:

Danimarka'nın güvenliğini koruyabilmemiz ve NATO'daki yükümlülüklerimizi yapabilmemiz için Ukrayna'ya yardım etmekle Danimarka savunmasını güçlendirmeye devam etmek arasında bir denge bulmalıyız

Danimarka, NATO'ya olan taahhütlerinin bir parçası olarak, 2032 yılına kadar 1. Tugay olarak bilinen bir ağır piyade tugayı kurmakla görevlendirildi. Ancak proje, çeşitli nedenlerle gecikti. Savunma Bakanlığı, CAESAR obüslerinin Ukrayna’ya bağışlanmasının 1. Tugay'ın kurulmasını daha da geciktireceğini belirtti.

Haberin Devamı

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

NATO ÜYESİ 11 ÜLKEDEN UKRAYNA’YA YENİ ASKERİ YARDIM SÖZÜ

Ukrayna’ya kendisini Rus saldırılarına karşı savunması için NATO ülkelerinin yardımları sürüyor. Estonya’nın başkenti Tallin yakınlarında yer alan Tapa Askeri Üssü’nde bir araya Estonya, Polonya, Litvanya, Letonya, İngiltere, Almanya, Danimarka, Çekya, Slovakya, Hollanda ve İspanya'dan savunma yetkilileri, Ukrayna’ya yeni askeri yardım sözü verdi.

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, görüşmenin ardından diğer ülkelerden gelen savunma yetkilileri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Batı birlik içinde kalmalı ve Ukrayna'yı askeri yardımla desteklemeye devam etmeli. Ukrayna'nın en çok ihtiyacı olan şey ağır silahlar. Önümüzde hala zorlu savaşlar var” dedi.

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride bazı ülkeler yapacağı yardımları açıkladı. İngiltere, 600 Brimston füzesi, Danimarka, 19 adet Fransız yapımı CAESAR tipi obüs, Estonya, havan topları, mühimmat, destek araçları ve tanksavarlar, Letonya, Stinger hava savunma sistemleri, 2 helikopter ve insansız hava araçları, Litvanya, uçaksavar sistemleri ve 2 helikopter, Polonya, 70 bin adet mühimmat içeren S-60 uçaksavar sistemi, Çekya, yüksek kalibreli mühimmat, obüs ve zırhlı personel taşıyıcı gönderecek. Hollanda ise Ukrayna’ya yapacağı askeri yardım paketini yarın açıklayacak.
Öte yandan Almanya’da bulunan Ramstein Hava Üssü’nde yarın aralarında ABD’nin de bulunduğu Ukrayna Savunma Temas Grubu toplanacak ve Ukrayna’ya askeri desteği görüşecek.

Haberin Devamı

Tank şartı: Scholz, ABD’yi bekliyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna'ya tank teslimatı için şart koştuğu öne sürüldü. Alman medyasına yansıyan haberlere göre Almanya Başbakanı Scholz, Salı günü telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ABD Başkanı Joe Biden’a ABD’nin Abrams tipi muharebe tanklarını Ukrayna’ya tedarik etmesi durumunda Almanya’nın da Leopard tankı vereceğini söyledi. Scholz’un koşuluna karşılık Biden’ın herhangi bir taahhütte bulunmadığı belirtildi.

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

Başbakan Olaf Scholz, Alman yapımı Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya göndermesi veya üçüncü ülkelerin göndermesine izin vermesi için baskıyla karşı karşıyayken, “tek başına hareket ettiği” algısı oluşturmamak için müttefik ülkelerle, özellikle ABD ile koordinasyon içerisinde hareket etmek istediği belirtiliyor.
Polonya ve Finlandiya Ukrayna’ya Leopard tankı gönderme sözü verirken, teslimatın yapılabilmesi için Almanya'nın izni gerekiyor.

Haberin Devamı

"UKRAYNA TALEPLERİMİZİ NE KADAR ERKEN KABUL EDERSE ÇATIŞMA O KADAR ÇABUK SONA ERER"

Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'dan yeni açıklamalar geldi. Peskov, savaşın bitmesinin Ukrayna'nın Rusya'nın taleplerini kabul etmesine bağlı olduğunu ve Rusya'nın hedeflerine ulaşacağını söyleyerek, "Ukrayna, Rusya'nın öyle ya da böyle yerine getirilecek taleplerini karşılamaya hazır olduğunu ne kadar çabuk gösterirse her şey o kadar çabuk sona erer ve Ukrayna halkı, Kiev’deki rejimin başlattığı bu trajediden sonra o kadar çabuk toparlanmaya başlayabilir" ifadelerini kullandı.

Brimstone füzeleri Ukraynaya gidiyor Putin bu yıl sıkılacağımızı düşünüyorsa yanılıyor

Peskov, Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı silah sevkiyatına ilişkin Ukrayna'ya Rusya'yı vurabilecek daha fazla silah verilmesi durumunda Ukrayna'da gerilimin daha da artacağı konusunda uyarıda bulundu. Peskov Batı'nın tutumunun tehlikeli olduğunu söyleyerek, "Batı'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatı potansiyel olarak bu son derece tehlikeli. Çatışmayı tamamen yeni bir düzeye taşımak anlamına gelecek ve bu da elbette Avrupa güvenliği açısından iyiye işaret etmeyecektir" dedi.