Dünya ‘Cesur’ Kıbrıslı Türk AP seçimlerine aday

‘Cesur’ Kıbrıslı Türk AP seçimlerine aday

23.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıslı Türk ve Rumların ilk kez ortak bir listeyle katılacağı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Deniz Birinci aday oldu. AP Başkanı Schulz, cesaretine hayran kaldığı Birinci’ye birlikte kampanya yapmayı teklif etti

‘Cesur’ Kıbrıslı Türk AP seçimlerine aday

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, ilk kez mayıs ayında ortak ve bağımsız bir listeyle Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılacak. AP seçimlerine Kuzey Kıbrıs’tan da katılım olacak. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Uluslararası İlişkiler Sekreteri Deniz Birinci seçimlere adaylığını koyan ilk Kıbrıslı Türklerden biri oldu. Birinci’nin adaylığını önemli kılan ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz.

‘Kalıcı çözüm zamanı’
Bir Kıbrıslı Türk’ün aday olduğunu öğrenen Schulz, Fransa’da görüştüğü Deniz Birinci’ye “Birlikte kampanya yapalım” teklifi yaptı. Schulz’un teklifini kabul eden Birinci, Milliyet’e neden aday olduğunu anlattı. “İki toplumlu” üyelerden oluşan Radikal Sol İşbirliği grubundan AP seçimleri için aday olan Birinci, kazanırsa toplumun birleşmesi için mücadele edeceğini söylüyor.
Birinci seçime katılma amacını şöyle açıklıyor: “Birinci amacım, bireyleri Avrupa vatandaşı olmalarına rağmen AP’de temsil edilmeyen tek toplum olan Kıbrıslı Türkler’in içinde bulunduğu bu antidemokratik duruma son vermek. İkincisi ise Kıbrıs tarihinde ilk kez Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların ortak bir liste oluşturmaları suretiyle kalıcı bir çözümün zamanının geldiği mesajını vermek.”

‘Yunanca yakınlaştırdı’
Birinci, sürekli kuzeyle güney arasında mekik dokuyor, Rum toplumunu tanımak ve onlara Kıbrıslı Türkleri tanıtmak için özel çaba sarf ediyor. İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca bilen Birinci; Yunancayı da her akşam üç saat kursa giderek öğrenmiş. Bu sayede Rumların kendisine daha yakın hissettiğini söyleyen Birinci, “Rumlardan oy alacağımı düşünüyorum. Düşünmesem aday olmazdım” diyor.
“Kazanmam çözüme pozitif etki yapar” diyen Birinci şöyle devam ediyor: “Düşünsenize, ilk kez anadili Türkçe olan bir Avrupa parlamenteri olacak. Bugüne kadar Rum siyasiler Kıbrıslı Türklerle ilgili konuştu ama onlarla birlikte değil onların arkasından konuştu. Kıbrıslı Türkler kendi televizyon kanallarında Rumlarla ilgili konuştu ama Rumların bundan haberi olmadı. İlk kez ben genç bir siyasetçi kimliğimle Rum tarafındaki medyada yer alıp kendi dillerinde konuşmaya başladım. Bu onlar için büyük bir şok oldu. ‘Bakın bize barış elini uzatıyor’ dediler. Bir televizyon programında kaç kez ’Birlikte başarabiliriz’ dediğimi saymışlar. On birinciden sonra saymaktan vazgeçmişler.”

Haberin Devamı

İlk hitabını Türkçe yapacak
Birinci, Schulz ile tanışmasını ise şöyle anlatıyor: “Fransız Sosyalistler ve Avrupa Sosyalist Partisi tarafından Martin Schulz için düzenlenen Avrupa kampanyası lansmanına katılmak için özel bir davet aldım. Bildiğiniz gibi Schulz, önümüzdeki dönem ilk kez parlamento tarafından seçilecek olan Avrupa Komisyonu Başkanlığı için Sosyalist Grubun adayı. Kendisi benim adaylığımla ilgili hali hazırda bilgi sahibi idi. Zaten toplantının başında ‘O cesur yürekli kadın sen misin?’ dedi. Cesaretimi takdir ettiğini söyleyip ilk kez Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların ortak bir liste ile AP seçimlerine katılacak olmalarını desteklediğini beyan etti.”
Birinci, seçimi kazanması durumunda AP’deki ilk hitabını diğer tüm parlamenterlerin yaptığı gibi kendi anadilinde yapmak istiyor. “Öncelikle Türkçe’yi bir tabu olarak gören herkesin bu güzel lisanı duymaya alışması gerekiyor” diyen Birinci, “Türkçe, Kıbrıslı Türklerin ana dilidir ve Avrupa Birliği’nde anadillerin korunmasına saygı vardır. Türkçe aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de resmi dilidir ve 2004’de ada Avrupa Birliği’ne üye olurken Türkçe’yi fazla masraf olmaması gerekçesiyle AB’nin resmi dili olarak kabul ettirme ihtiyacı görmediler” ifadelerinde bulunuyor.