Dünya Çin balonunun resmidir!

Çin balonunun resmidir!

19.12.2010 - 02:46 | Son Güncellenme:

Uydudan çekilen fotoğraflarda Çin'in kırsal bölgelerinde inşa edilmiş dev hayalet kentler görülüyor. Her şey tamam, ama yaşayan yok.

Çin balonunun resmidir

Uydudan çekilen bu fotoğraflar, Çin'in kırsal kesimlerine yayılan şehirlerin, bazılarının inşa edilmesinin üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen tamamen terk edilmiş olarak görülüyor. Özenle inşa edilmiş kamu binaları ve açık alanlar kullanılmıyor, sadece komünist parti bürolarının yakınında birkaç resmi araç bulunuyor.
Bazıları boş evlerin sayısını 64 milyon olarak tahmin ediyor. Çin'in etrafından kırsal boş alanlara her yıl 20 yeni şehir inşa ediliyor.
Fotoğraflar, Çin hükümetine bağlı düşünce kuruluşunun, büyük şehirlerde konut fiyatlarının olduğundan yüzde 70 daha fazla değerlenmesiyle ülkenin emlak balonunun giderek kötü bir hal aldığı uyarısını yaptığı sırada ortaya çıktı.
2008'den beri ekonomik krizi savuşturmak amacıyla büyük teşvik önlemleri alındı ve bu piyasaya yüksek miktarlarda likidite enjekte etti. Bu da emlak fiyatlarının fırlamasının nedeni olarak gösteriliyor.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden üst düzey araştırmacı Ni Pengfi, "Hükümetin hedefi net değil ve politika tutarsız" derken, Time dergisi tarafından yapılan bir araştırma ülkedeki sabit değer yatırımlarının büyümenin (yerleşim amaçlı ve ticari gayrimenkul yatırım bunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor) tamamının yüzde 90'ından fazlasının sebebi olduğunu ortaya koydu.
Çin'in dört bir yanındaki yerel yönetimler, İç Moğolistan'da Kangbaşi ve Zhengzhou dahil olmak üzere birçok yerde muazzam emlak projeleri inşa etti ve bunlar yüksek fiyatlar ve yatırım karı nedeniyle boş olarak duruyor.
Fiyatlar şimdiye dek arttıkça arttı, yatırımcılar artarak emlak spekülasyonuna girdi ve bu da balonun şişmesini sürdürdü.
Ülkenin en büyük gayrimenkul şirketi China Vanke'nin başkanı Wang Shi, "Balon patlarsa, Japonya'nın geçmişi Çin'in bugünü olur" diyor.
Bir başka uzman Jim Chanos ise Çin'in ekonomik cehenneme doğru yol aldığını ve ülkenin balonunun Dubai'nin 1000 katı olduğunu söylüyor.
1980'lerde Tokyo, emlak fiyatlarında muazzam bir artış ve ardından büyük bir çöküşe sahne oldu. Hong Kong emlak piyasası da 1990'larda benzer bir olay tecrübe etti.