Dünya Çin’den destek Suudilerden ihtiyat

Çin’den destek Suudilerden ihtiyat

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İİT zirvesinde alınan, Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıma kararı dünyada ses getirdi. İsrail ile Filistinliler arasında yaşanan gerilim ise özellikle Gazze’de devam ediyor

Çin’den destek Suudilerden ihtiyat

İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde, Doğu Kudüs’ün, Filistin’in başkenti olarak kabul edilmesi yönünde çıkan kararın yarattığı yankılar devam ediyor. Dünya üzerinde çeşitli ülkelerden karara yönelik destek mesajları gelmeye başladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin’in İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki uluslararası topluma yaptığı çağrıya ilişkin, İslam ülkelerinin Kudüs’le alakalı endişelerini anlayışla karşıladıklarını belirtti. Ülkesinin Kudüs konusunun çözümünde Birleşmiş Milletler’in ilgili kararları ve uluslararası toplumun fikir birliğini desteklediğine dikkati çeken Lu, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin’i desteklediklerinin de altını çizdi.
‘Tarihi hakkı’
İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmaması tepki çeken Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ise, önceki gün yaptığı açıklamada Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olması gerektiğini söyledi. Kudüs konusuna değinen Selman, “Suudi Krallığı, ABD’nin Kudüs kararını kınamakta ve karardan duyduğu üzüntüyü vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Kudüs’e ilişkin kararlarını “Filistin halkının tarihi haklarına karşı büyük bir ayrımcılık” olarak niteleyen Selman, bu hakların uluslararası kararlar tarafından garanti altına alındığını ve uluslararası toplum tarafından kabul edilerek tanındığını vurguladı. Selman bölge sorunları için çözümün siyasi olması gerektiğini belirterek, sorunların başında Filistin meselesinin geldiğini, Filistin halkının tüm yasal haklarını geri kazanması ve başkenti “Doğu Kudüs” olan bağımsız devletin kurulmasının hakları olduğunu söyledi.
Gazze’den roket atışı
Öte yandan kararın bölgede yarattığı gerginlik devam ediyor. İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait 3 noktaya hava saldırıları düzenlediği bildirildi. İsrail, Gazze Şeridi ile arasındaki Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını kapatma kararı aldı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, konuya ilişkin açıklamasında, Gazze’den İsrail’e bir füze saldırısı olduğunu belirterek, bunun üzerine İsrail ordusunun Gazze’de Hamas’a ait askeri bir bölgeye saldırı düzenlediğini aktarmıştı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ise, Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararının, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu kadar tehlikeli olduğunu belirtti. Haniye, Hamas’ın 30’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Gazze’de düzenlenen festivalde binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, “Washington’u bu karardan vazgeçirmeye zorlamayı amaçlıyoruz. Trump’ın kararını sonsuza kadar geçersiz kılacağız” dedi ve Filistin halkı ve Müslümanları Kudüs’e destek olmak ve Trump’ın kararını boşa çıkarmak için intifadaya devam etmeye çağırdı.

Haberin Devamı