Dünya Çin'den Missouri eyaletinin Kovid-19 salgını nedeniyle Pekin yönetimine açtığı davaya tepki

Çin'den Missouri eyaletinin Kovid-19 salgını nedeniyle Pekin yönetimine açtığı davaya tepki

22.04.2020 - 16:30 | Son Güncellenme:

Çin, ABD'nin Missouri eyaletinin, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınıyla ilgili "dünyaya yalan söylemek" suçlamasıyla Pekin yönetimine açtığı davayı "çok saçma" olarak nitelendirdi.

Çinden Missouri eyaletinin Kovid-19 salgını nedeniyle Pekin yönetimine açtığı davaya tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Missouri eyaletinin açtığı davaya ilişkin, "Bu sözde dava çok saçma, hiçbir olgusal ve yasal dayanağı yok." dedi.

Haberin Devamı

Gıng, salgın ortaya çıktığından bu yana Çin’in "açık, şeffaf ve sorumlu bir tavır sergilediğini" söyleyerek ABD'nin "can sıkıcı bu tür davaları reddetmesi gerektiğini" dile getirdi.

Bakanlık ve diğer Çin hükümet birimleri, yetkililerin geçen yıl sonunda Vuhan kentinde ortaya çıkan salgının kapsamına ilişkin bilgi vermeyi geciktirdiği yönündeki suçlamaları reddediyor.

ABD'NİN MISSOURI EYALETİ COVID-19 SALGINI NEDENİYLE ÇİN'E DAVA AÇMIŞTI

Missouri Başsavcılığı, dün Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisini salgında ''bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği'' gerekçesiyle mahkemeye vermişti.

Çin'in eylemlerinin Missouri eyaletinde can kayıplarına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı belirtilen iddianamede, "Çin hükümeti, Covid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında dünyaya yalan söyledi ve hastalığın yayılmasını durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Çin hükümeti bu eylemlerinden sorumlu tutulmalı." ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinin 22 Cumhuriyetçi üyesi, Trump yönetiminden Uluslararası Adalet Divanında Çin'e karşı dava açmasını istiyor.

Salgından en fazla etkilenen ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda yer alan ABD'de, John Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, Covid-19 bulaşan kişi sayısı 825 bin 306'ya ulaşırken, virüs nedeniyle 45 bin 75 kişi hayatını kaybetti.