Dünya Clinton ilk kadın başkan olmak için resmen aday

Clinton ilk kadın başkan olmak için resmen aday

13.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, 2016 seçimlerinde Demokrat Parti’den başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Clinton ilk kadın başkan  olmak için resmen aday

Dün kendi sitesine koyduğu video ile adaylığını duyuran Clinton, “Amerikalılar zor ekonomik zamanlardan geri döndü. Amerikalıların her gün bir şampiyona ihtiyacı var ve ben bu şampiyon olmak istiyorum... Bu yüzden sizin oylarınızı kazanmak için yollara düşüyorum çünkü zamanı geldi, bu yolculukta bana katılmanızı umuyorum” dedi.
Clinton’ın önce iki ön seçimin gerçekleşeceği Iowa ve New Hampshire’a gitmesi bekleniyor. Clinton 2008’de de aday olmuş, ancak Demokratların önseçimlerinde Barack Obama’ya karşı kaybetmişti.

Kesin gözüyle bakılıyor
Clinton’ın bu kez karşısında güçlü bir rakibi bulunmadığı için Demokratların ön seçimlerini kazanacağı düşünülüyor. Clinton’ın asıl sınavı son dönemde siyasi rüzgârı arkalarına alan rakip parti Cumhuriyetçilerin adayını seçimlerde yenmek olacak. Ara seçimlerde Kongre’de Cumhuriyetçiler başarı elde etmişti. Clinton kazanırsa, kendi deyimiyle “en sert cam tavanı kırarak” ABD’nin ilk kadın başkanı olacak. Clinton’ın aday olacağına kesin gözü ile bakılırken, Cumhuriyetçilerden gelecek saldırıları bir süre boyunca savuşturabilmek adına adaylığını açıklamayı ertelemişti. Cumhuriyetçiler Clinton’ı şeffaf olmamak ve hukukun üstünde davranmakla suçluyor.