Dünya CNN ortaya çıkardı! ABD silahlarını ‘aşırı’lara verdiler!

CNN ortaya çıkardı! ABD silahlarını ‘aşırı’lara verdiler!

06.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CNN televizyonu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD’den aldıkları silahları sadakat etmeleri karşılığında Yemen’de silahlı gruplara verdiğini ortaya çıkarttı

CNN ortaya çıkardı ABD silahlarını ‘aşırı’lara verdiler

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), ABD’den aldıkları silahları, El Kaide bağlantılı grupların yanı sıra aşırılık yanlısı selefi militanlara ve Yemen’silahlı gruplara sadakat karşılığında verdiği ortaya çıktı. CNN International televizyonunun özel haberinde Suudi Arabistan ile koalisyon ortaklarının ABD’den aldıkları silahlar, Yemen’deki tehlikeli silahlı gruplara verdiği, bunun, ABD silahlarının “üçüncü taraflara devredilmemesi” kuralına aykırı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

CNN’in haberinde, “ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) göre Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon, Amerikan askeri teçhizatını üçüncü taraflara devrederek Washington ile anlaşmaları çiğniyor” denilirken, ABD Savunma Bakanlığı’nda bu konuyla ilgili devam eden bir soruşturma olduğunu kaydetti. “Müttefiğine sat, düşmanının ellerinde kaybolsun!” başlığıyla verilen haberde, Suudi Arabistan ve BAE’nin, ABD yapımı silahları, Yemen’deki milis grupların ve aşiretlerin sadakatini satın almak için para gibi kullandığı kaydedildi.

Şeker muamelesi!

Amerikan silahlarının, özellikle Yemen’in Taiz kentini saran pazarlarda nasıl el değiştirdiğinin de görüntülendiği haberde, bunların giysi veya şeker satan dükkanlarda bile sergilendiğine dikkat çekildi. Yemen merkezli “Arap Yarımadası’ndaki Kaide” (AQAP) örgütünün, Taiz’de Suudi yanlısı milislerle ittifak kurup onlarla aynı safta savaştığını kaydeden CNN, geçen yıl da Suudi destekli milis grupların silahları birbirlerine çevirdiklerini hatırlattı. Bu ortamda ABD silahlarının El Kaidecilerin eline geçriğini belirten CNN, AQAP’a bağlı Ebu Abbas Tugayı’nın Amerikan yapımı zırhlı araçları ele geçirdiğini, bunlarla şehirde geçit yapıp güç gösterisinde bulunduğunu aktardı.

Haberin Devamı

CNN ortaya çıkardı ABD silahlarını ‘aşırı’lara verdiler

Hudeyde’de Amerikan askeri donanımlarından oluşan mezarlığa da giden CNN, buradan, aşırı muhafazakar Selefi milis grubu Alviyat el Amalika’nın (Devler Tugayı), Suudi koalisyonunun en çok desteklediği gruplardan biri olduğunun anlaşıldığını belirtti. En az 6 tane mayına dayanıklı ve pusuya karşı etkin koruma sağlayan zırhlı araç MRAP’ın üzerine Devler Tugayı amblemlerinin yapıştırıldığını, bunlardan birinde ABD’nin Teksas eyaletinin Beaumont kentinden BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye gönderildiğine dair etiket bile bulunduğunu, yani BAE tarafından Selefi milislere devredildiğini kaydetti.