Dünya DAEŞ Afganistan’ı yine vurdu: 41 ölü

DAEŞ Afganistan’ı yine vurdu: 41 ölü

29.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye ve Irak’ta etkisini yitiren terör örgütü DAEŞ, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir saldırı daha düzenledi. Şiilere yönelik saldırıda en 41 kişi yaşamını yitirdi

DAEŞ Afganistan’ı yine vurdu: 41 ölü

Suriye ve Irak’ta büyük ölçüde etkisiz hale getirilen terör örgütü DAEŞ, Afganistan’da saldırılarına devam ediyor. Afganistan’ın başkenti Kabil’de Şiilere ait bir kültür merkezine düzenlenen ve DAEŞ tarafından üstlenilen intihar saldırısında 41 kişi hayatını kaybetti. Taliban ise bir bildiri yayımlayarak saldırı ile ilgisi olmadığını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı sözcü Yardımcısı Nasrat Rahimi, saldırganın Kabil’in 6. bölgesinde, Afganistan’ın Sesi (Ava) adlı haber ajansının bulunduğu kültür merkezi binasına girerek üzerindeki bombayı infilak ettirdiğini söyledi. Rahimi, saldırının, kültür merkezinde öğrencilerin toplantı yaptığı sırada gerçekleştiğini ve saldırının ardından kültür merkezi binasının yakınına yerleştirilen iki bombanın daha patlatıldığını bildirdi.
İstiklal Hastanesi’nden yapılan açıklamada, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu aktarıldı. Ülkenin en büyük etnik gruplarından Şii mezhebine mensup Hazara gruplarına ait olduğu bilinen “Tabyan” adlı kültür merkezinin içinde, haber ajansı ve eğitim merkezi gibi kuruluşlar yer alıyor. Ülkede son aylarda Şiilere ait birçok merkez, DAEŞ tarafından hedef alınıyordu. Ekim ayında Şii azınlığa ait bir camiyi hedef alan saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Kabil’de Pazartesi günü Afgan istihbarat servisi binası yakınında düzenlenen bir başka intihar saldırısında da 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Türkiye’den kınama
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani saldırıyı “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı da terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kabil’de bir kültür merkezinde yaşanan terör saldırısı sonucunda çok sayıda Afganın hayatını kaybettiğinin ve yaralandığının büyük bir üzüntüyle öğrenildiği bildirildi. Açıklamada, “Bu alçak terör saldırısını lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Afganistan hükümetine ve kardeş Afgan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

‘Boşluktan faydalanın!’
ABD’de kontrolsüz silah edinmeye imkan tanıyan esnek yasalar, Suriye ve Irak’ta darbe yiyen DAEŞ’e de fikir verdi! Nitekim DAEŞ’in yayınladığı son videoda, bu ülkedeki silah edinme yasalarının esnekliğine dikkat çekilerek, eylem çağrısı yapıldı.
Amerikan aksanıyla İngilizce konuşan ve “Amerikalı” diye anılan bir militan, ABD’deki Müslümanlara silah edinip saldırılar düzenlemek için Amerikan silah yasalarından yararlanmaları önerisinde bulundu. Adı Ebu Salih el Amriki olarak açıklanan militan, ABD’de kolaylıkla tabanca ya da tüfek sahibi olunabildiğini hatırlattı, bundan yararlanarak saldırılar düzenlenmesi gerektiğini öne sürdü. Militanın gerçek kimliği, sicili ve tehdit potansiyeli hakkında FBI’dan açıklama yapılmadı.