Dünya Diplomasi trafiği arttı

Diplomasi trafiği arttı

02.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya ve Ukrayna arasında olası bir çatışmayı engellemek için diplomasi trafiği artarken, Türkiye’nin arabuluculuğu da gündeme geldi.

Diplomasi trafiği arttı

 

Rusya’nın sınırda askeri yığınağı artırmasıyla Ukrayna’yı işgal planları yaptığı iddiaları tüm dünyada tedirginliğe neden olurken, gerginliği düşürmek amacıyla geniş kapsamlı diplomasi trafiği de başladı. Ancak diplomatik çözüm çabalarına rağmen, Karadeniz’deki tansiyonu artıran açıklamalar sürüyor. Önceki gün Letonya’nın başkenti Riga’da başlayan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ana gündemi, Rusya, Ukrayna ve Belarus’tu. Toplantının ardından konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Moskova’ya yönelik sert açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağına değinen Stoltenberg "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı herhangi bir saldırısının bedeli ağır olacaktır" ifadelerini kullanırken, Rusya'ya NATO ile diyaloğu yeniden başlatma çağrısında da bulundu. Stoltenberg, Rusya'nın niyetinde bir kesinlik olmadığını ancak önemli ve olağandışı bir kuvvet yoğunluğu gördüklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın daha önce Ukrayna'ya ve diğer komşularına karşı güç kullandığını hatırlatan Stoltenberg, Moskova’ya şeffaf olma, gerilimi azaltma ve tansiyonu düşürme çağrısında bulunurken, sert uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Stoltenberg “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı gelecekteki herhangi bir saldırısının bedeli ağır olacaktır ve Rusya için ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olur. Tüm müttefikleri savunmak ve korumak için bir aradayız" şeklinde konuştu. Kiev yönetimi ise Rusya’nın ülkesini işgal ihtimaline karşı NATO’dan Moskova’yı durdurabilecek “caydırıcı” önlemler alması talebinde bulundu.

Putin’den görüşme teklifi

Kremlin ise, Batı ülkelerinin Kiev’e sağladığı modern silahlar, Karadeniz’deki askeri tatbikatlar ve Rus sınırlarında bombardıman uçakları nedeniyle gerilimin arttığını savunuyor. Moskova, Ukrayna’yı işgal niyetinin olmadığını açıklamasının ardından, Kiev’in Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu bölgeye on binlerce asker ve ekipman naklettiğini öne sürerek, Ukrayna’yı gerginliği tırmandırmakla suçladı. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemeyeceğinin hukuki olarak garantisini almak için Batı ülkeleri ile somut anlaşma teklifini dile getirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, NATO'nun Almanya'daki nükleer silahları Avrupa'nın doğusuna konuşlandırabileceği yönündeki açıklamaları 'sıcak çatışmayı provoke etme amacı taşıyan sorumsuzca bir girişim' olarak niteledi. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile İsveç’in başkenti Stockholm’de görüşeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Diplomasi trafiği arttı

Çavuşoğlu’ndan sükûnet çağrısı

Türkiye de Ukrayna ve Rusya arasındaki diplomatik trafiğe dahil oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile temas halinde olduğunu belirterek, “Sakin olmaları ve gerginliği azaltmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gazetecilerin Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki soru üzerine, Türkiye’nin genişlemeyi desteklediğini ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da biz de NATO zirvelerinde ve bakanlar toplantılarında bunu vurguluyoruz” dedi. Yakın zamanda Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü ifade eden Bakan Çavuşoğlu, cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesi planladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Arabulucu olabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ülkesinin Federasyon Konseyi görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce Ukrayna konusunda arabuluculuk teklifi sunduğunu hatırlatarak, telefon görüşmesinde bu konunun ele alınabileceğini söyledi. Lavrov, “Türkiye, Ukrayna konusunda özel bir tutuma sahip” derken liderlerin Kırım konusunda görüş alışverişinde bulunmalarını beklediğini ifade etti.