Dünya Dışişleri'nin önceliği AB

Dışişleri'nin önceliği AB

01.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri'nin önceliği AB

Dışişlerinin önceliği AB

AVRUPA Birliği'nin (AB) ile NATO'nun genişlemesi, Kıbrıs sorunu, Türk-Yunan ilişkileri, 1997'de Dışişlerinin en fazla mesaisini alacak konuların başında gelirken, Irak sorunu, Türk-Amerikan ve Türk-Rus ilişkileri de dış politikadaki öncelikli yerlerini koruyacak.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Onur Öymen, Türk dış politikasının birinci önceliğinin AB genişlemesi olduğunu belirtirken, "Avrupa'da bir takvim var ve o takvim işliyor" diye konuştu. Öymen, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Genişleme saati işliyor. Bizim önceliklerimizden biri de Türkiye'nin Avrupa genişlemesinin dışında tutulmaması" dedi.
AB ve NATO'nun genişlemesine ilişkin önemli kararların alınacağı 1997, Avrupa'nın gelecekteki siyasi, askeri ve ekonomik yapısının belirleneceği bir dönüm noktası olacak. Bu çerçevede, Türkiye'nin de gelecekteki Avrupa mimarisindeki yeri netlik kazanacak. Türkiye, 1997 Haziran'ında sona erecek Hükümetler arası konferansın ortaya çıkaracağı yeni "AB aile fotoğrafının" içine yer almaya çaba gösterecek. Ankara, NATO genişlemesi ile AB genişlemesi arasında da bağlantı kurulması için uğraş verecek.
Öte yandan 1997 sonunda Kıbrıs'la tam üyelik müzakereleri başlamadan önce adadaki soruna kalıcı bir çözüm bulunması yönünde ABD-Avrupa kaynaklı girişimlerin de artması bekleniyor. Özellikle ABD'nin ilgili başkentler arasındaki diplomasi trafiğinin ardından, taraflara çözümü kabul ettirmek için baskı yapması öngörülüyor. ABD'nin Türk-Yunan sorunlarının çözümü için de benzer girişimlerde bulunması bekleniyor. Öymen konuyla ilgili olarak, "Karşı tarafta irade yok. Önemli olan karşı tarafa uzlaşmayı kabul ettirmek. Çözümü Türkiye'ye baskı yaparak, zorla kabul ettirmeye çalışmakla ilerleme olmaz" diye konuştu.
Türk-Rus ve Türk-Amerikan ilişkileri dış politikadaki öncelikli yerlerini 1997'de de koruyacaklar. Ankara, özellikle petrol boru hatları için Rusya'nın işbirliğini sağlamaya çalışacak. Refahyol hükümetinin İran'la yakınlaşmasının olumsuz olarak yansıdığı Türk-Amerikan ilişkilerinin de daha olumlu bir zemine taşınması hedefleniyor. Öymen, Ankara'nın ilişkilere yeni bir içerik kazandırmak istediğini söyledi.
Irak sorunu da Türk dış politikasının gündeminin ilk sıralarında yer almaya devam edecek. Kuzey Irak'taki ateşkesin sürdürülmesi, PKK'nın bölgeden uzaklaştırılması, Irak'a yönelik ambargonun kaldırılması, hükümetin temel amaçlarını oluşturacak. Dışişleri Müsteşarı Öymen'in 1997'nin ilk aylarında Bağdat'a gitmesi öngörülüyor.