Dünya Doğu Guta’da ‘kırılma’

Doğu Guta’da ‘kırılma’

09.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta’da rejimin ilerleyişi sürüyor. Bölgenin ikiye ayrılmak üzere olduğu iddia edilirken, muhalifler bu iddiayı yalanladı. Yeni bir yardım konvoyu ise şimdilik ertelendi

Doğu Guta’da ‘kırılma’

Suriye’de başkent Şam’ın banliyösü Doğu Guta’da şiddetli çatışmalar ve hava saldırıları sürüyor. Suriye ordusunun bölgedeki ilerleyişi devam ederken, bir süredir Guta’yı iki ayrı bölgeye ayırmaya çalışan rejim güçlerinin, bu amaçlarına ulaştığı iddia edildi. Rejim güçlerine bağlı bir komutan, isyancıların elinde olan Doğu Guta bölgesinin fiilen ikiye bölündüğünü ve bölgenin doğusundan giren Suriye güçlerinin Guta’nın batısındaki birliklerle buluşmak üzere olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan ve ismi açıklanmayan komutan, hükümetin kontrolü altındaki alanlar arasında sadece 1 kilometrelik bir mesafe kaldığını ve buranın da ordunun menzili içerisinde olduğunu; dolayısıyla askeri olarak bölgelerin ayrıldığını söyledi. Bu iddia, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün önceki gün bölgenin ikiye ayrıldığı yönünde yapmış olduğu açıklamayı doğruladı. Buna karşın iddia bölgede faaliyet gösteren muhalif gruplar tarafından reddedildi.

Yeni konvoy yok

Doğu Guta’ya yönelik ikinci bir yardım konvoyu adına gerçekleştirilen çalışmalar ise sekteye uğradı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ile BM yetkilileri, abluka altındaki Doğu Guta’ya yardım taşıyacak olan ikinci konvoyun çatışmalar nedeniyle harekete geçmeyeceğini açıkladı. Konvoyun dün Doğu Guta’ya gitmesi planlanıyordu. Komite sözcüsü Ingy Sedky, sahadaki gelişmelerin oldukça hızlı ilerlediğini ve konvoyun ne zaman yola çıkacağı konusunda şu an için bir karar olmadığını söyledi. Doğu Guta’ya acil insani yardım taşıyan konvoy, Pazartesi günü bölgeye girmiş, 46 kamyondan oluşan konvoydan 14’ü güvenlik gerekçesiyle malzelemerini boşaltamadan geri dönmüştü.

Haberin Devamı

Sivil Savunma verilerine göre, rejim güçleri ve destekçilerinin, Doğu Guta’ya 19 Şubat-6 Mart arası düzenlediği hava ve kara saldırılarda 900 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 24 Şubat’taki kararla, başta Doğu Guta olmak üzere Suriye’de siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. “Gecikmeksizin” hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı ise belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat’ta ateşkesin her gün 5 saat için geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.

KLOR SALDIRISI!

Suriye medyasında çıkan haberlere göre, rejim güçleri Doğu Guta’dan sivillerin tahliyesi adına dün ikinci bir koridor açtı. SANA’da yer alan açıklamaya göre, bu koridor bölgenin en güneyine kuruldu. Ancak bölgeye yönelik hava saldırıları da devam ediyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Doğu Guta’da dün düzenlenen hava saldırılarının ardından en az 60 kişinin nefes darlığı şikayeti ile tedaviye alındığını bildirdi. Gözlemevi, bunun bir klor saldırısı olduğunu duyurdu.

Yazarlar