Dünya Dörtlü zirve tekrar gündemde

Dörtlü zirve tekrar gündemde

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin yeniden inşası için Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya liderlerinin bir araya geleceği dörtlü zirve önerisi yeniden ele alınmaya başlandı.

Dörtlü zirve tekrar gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği, Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Almanya ve Fransa’nın yer alacağı dörtlü zirve konusu yeniden ısınmış durumda. Daha önce pek sözü edilmeyen, hatta “kesinleşmiş bir şey olmadığı” yönünde açıklamalar yapılan zirve konusu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile yaptığı görüşmeden sonra ısındı.

Haberin Devamı

Putin-Merkel görüşmesi sonrasında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Almanya’nın, Türkiye ve Fransa’yla birlikte yeni dörtlü bir formatta işbirliği yapmak istediğini söyledi. Peskov, planlanan bu dörtlü işbirliği formatının ilk aşamada uzmanlar düzeyinde olacağını belirtirken, daha sonra bir zirve buluşması gerçekleşebileceğini ifade etti. Peskov, ancak bu konuda kesin bir tarih belirlenmediğini kaydetti.

Avrupalılara çağrı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Berlin’in kuzeyindeki Meseberg Şatosu’nda Almanya Şansölyesi Merkel’le bir araya gelmişti. Suriye ve Ukrayna krizlerinin ele alındığı görüşmede Putin, Avrupalılardan Suriye’nin yeniden imarına katılmalarını istedi, “İnsani yardımlarla Suriye’nin güçlendirilmesi çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Öncelikle Suriye dışındaki mültecilerin ülkelerine geri dönebilecekleri bölgeler oluşturulmasının gerekli olduğunu vurgulayan Putin, savaş sırasında büyük zarar gören su tedariki ve ısınma gibi sistemlerin kurulması gerektiğini söyledi. Rus lider,
sadece Avrupa’da değil Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi ülkelerde milyonlarca Suriyeli mültecinin varlığına dikkat çekti.

Zenginler ödeyecek

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Suriye’de “istikrarın sağlanması” için vermeyi daha önce vadettiği 230 milyon dolarlık fonu başka bölgelerde kullanma kararı aldığını bildirmesinin ardından, konuya açıklık getirdi ve “ABD yerine Suudi Arabistan ve Ortadoğu’daki diğer zengin ülkeler ödeme yapmaya başlayacak” dedi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “ABD, Suriye’ye yaptığı saçma sapan 230 milyon dolarlık gelişim ödemesine son verdi. ABD yerine Suudi Arabistan ve Ortadoğu’daki diğer zengin ülkeler ödeme yapmaya başlayacak. ABD’nin, ordumuzun ve bize yardım eden diğer ülkelerin gelişmesini istiyorum!” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri, Suriye’de DAEŞ’ten kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması için verilecek fonun, başka bölgelere aktarılacağını açıklamıştı.

YPG adayları kaçırdı

Terör örgütü YPG/PKK’nın, Suriye’nin kuzeyinde işgal ettiği Kamışlı ilçesinde, Beşşar Esed rejiminin gelecek ay yapacağı yerel seçimde aday olan Arapları alıkoyduğu bildirildi. AA’nın haberine göre, Kamışlı’daki yerel kaynaklar, rejimin, YPG/PKK ile birlikte idare ettikleri Kamışlı’da bir seçim bürosu kurduğunu, rejime yakın olduğu bilinen ancak bağımsız olan 17 kişinin adaylık başvurusu yaptığını bildirdi. YPG/PKK, adaylıkları kabul edilen kişileri, Cevadiye beldesindeki evlerine baskın yaparak gözaltına aldı. Rejim, 16 Eylül’de iç savaş boyunca ilk kez yerel seçim düzenleyeceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Dörtlü zirve tekrar gündemde