Dünya Dünya 2100’e kadar 3.2 derece ısınacak

Dünya 2100’e kadar 3.2 derece ısınacak

06.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM’nin iklim krizine ilişkin raporu, Dünya’nın bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3.2 derece ısınacağını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu düzeydeki bir ısınmanın ‘benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları, korkunç fırtınalar ve yaygın su kıtlıklarına’ neden olacağına dikkat çekiyor.

Dünya 2100’e kadar 3.2 derece ısınacak

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC), üç çalışma grubuna ayrılan 6. Değerlendirme Raporu'nun son bölümü yayımlandı. Hükümetlerin ve insanların iklim krizinin en kötü etkilerini nasıl engelleyebileceğine odaklanan “İklim Değişikliğinin Azaltılması” başlıklı rapor, dün 195 üye ülke tarafından onaylandı. BBC’nin haberine göre, raporun bulguları, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmamız için küresel sera gazı emisyonlarının önümüzdeki
üç yıl içinde zirveye ulaşması ve sonrasında hızlı bir düşüşe geçmesi gerektiğine işaret ediyor. Rapor, böyle bir noktaya ulaşmamız durumunda bile 2050 yılına kadar atmosferden karbon çekebilecek teknolojiye ihtiyacımız olacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları ve hükümet yetkililerinin dikkatle incelediği, dünyanın tehlikeli bir geleceği önlemesine kılavuzluk edecek rapor, hükümetlerin karbondioksit salımlarını kesmek için tasarlamış olduğu planları yürürlüğe koyması durumunda bile dünyanın bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3.2 derece ısınacağını ortaya koyuyor.

SICAK, FIRTINA, SU KITLIĞI

Araştırmacılar, hava sıcaklıklarının bu seviyelere yükselmesinin dünyada "benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları, korkunç fırtınalar ve yaygın su kıtlıklarına" neden olacağını, bu tür aşırı hava olayları ve felaketlerden uzak durmamız için sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlandırmamız gerektiğini ifade ediyor.

IPCC raporu, bunun ancak küresel enerji üretimimizi, endüstrilerimizi, ulaşım yöntemlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı ve doğa ile ilişkimizi tamamen değiştirdiğimiz takdirde mümkün olduğunu söylüyor. 

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan IPCC raporunun baş yazarı, Eindhoven Teknik Üniversitesi'nde Sosyo-Teknik İnovasyon ve İklim Değişikliği profesörü Heleen De Coninck, "Rapor, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlı tutmamız için artık kritik noktada olduğumuzu gösteriyor… Sera gazı emisyonlarımızın 2025 yılına kadar pik seviyeye ulaşması ve ardından hızla azalması gerekiyor. 2050'den hemen sonra ise atmosferden karbondioksit yakalamamız gerekecek" diyor.