Dünya Dünya turu

Dünya turu

03.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya turu

Dünya turu


Irkçılar Avustralya'da şube açtı

ABD'de özellikle siyahlara yönelik şiddet eylemleriyle adını duyuran aşırı ırkçı Ku Klux Klan (KKK) örgütü, elini Avustralya'ya uzattı. Sydney kentinde bir büro açan KKK'nin Avustralya sorumlusu Peter Coleman, hedeflerinin "Beyaz bir Avustralya" olduğunu açıkladı. Bazı ırkların genetik olarak suça programlandığını öne süren Coleman, "Her taşın altından bir Yahudi çıkıyor" diyerek örgütün nefret yelpazesinin genişliğini gözler önüne serdi. Eşcinsellerin de sapık olduğunu iddia eden Coleman, "Siyahlarla beyazların karışmasının, en kötü durum olduğunu" öne sürdü. Coleman, KKK'nin Avustralya çapında 70 üyesi olduğunu belirtti.

G. Afrika’da sonucu belli seçim

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde iki ırkın 1994 seçimlerinden sonra ikinci kez birlikte oy kullandığı parlamento seçimleri dün yapıldı. Thabo Mbeki'nin, 1997'de siyahların efsanevi lideri Nelson Mandela'dan başkanlığını devraldığı Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçimlerde görevlendirilen toplam 100 bin asker ve polis, ülke çapında yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Irkçı rejime muhalefeti nedeniyle geçmişte 27 yıl hapis yatan Devlet Başkanı Mandela ve başkan yardımcısı konumundaki 'halefi' Mbeki de, oy kullanmak için sabırla sıra bekleyenler arasındaydı.
18 milyon kişinin oy kullandığı seçimlerde sandık başına giden Mandela, oyunu attıktan sonra yaptığı açıklamada, siyahların oy kullanamadığı dönemleri hatırlayarak, "Bu harika bir deneyim oldu" demekten kendini alamadı.
Nelson Mandela, seçim sonucunda belirlenecek olan 400 kişilik parlamentonun seçeceği devlet başkanı adayları arasında yer almıyor. 1994'ten beri devlet başkanlığı yürüten Mandela'nın, 1997'de koltuğunu devrettiği ANC lideri Thabo Mbeki'ye ise şimdiden 'devlet başkanı' gözüyle bakılıyor.

Uçak pistten çıktı: Dokuz ölü

ABD'de Amerikan Airlines'a ait bir uçağın Arkansas eyaletindeki Little Rock ulusal havaalanına inişi sırasında meydana gelen kazada dokuz kişi öldü. Yetkililer, önceki geceyarısı meydana gelen kazada, içinde 139 yolcu ve altı kişilik mürettebat bulunan MD - 80 tipi uçağın, bölgede havanın fırtınalı ve yağışlı olması nedeniyle pistte kaydığını söylediler. Uçakta bulunan yolcular, uçağın piste kayarak Arkansas nehri kıyısına kadar geldiğini, parçalara ayrılan uçakta yangın çıktığını belirttiler. Alevlerin uçağın gövdesinde yayılmaya başladığı sırada, bazı yolcuların acil çıkış kapısından, bazılarının ise uçağın parçalanan gövdesindeki yarıklardan uçağı terkettiği kaydedildi.