Dünya Dünyada 15 Temmuz törenleri

Dünyada 15 Temmuz törenleri

15.07.2019 - 09:35 | Son Güncellenme:

ABD'nin New York kentinde bir panel düzenlendi, New Jersey'de ise anma programı vardı. Kanada Ottawa’daki törenlere birçok yabancı katıldı.

Dünyada 15 Temmuz törenleri

ABD'nin New York kentinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türkiye ve Ortadoğu ülkelerindeki darbeler ve etkileri tartışıldı.

Haberin Devamı

Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) öncülüğünde New York’taki Türk ve Müslüman sivil toplum örgütlerinin katılımıyla panel düzenlendi.

“Ortadoğu’da Demokrasilerin Yıkılışı” başlıklı panelin açılış konuşmasını yapan Türk iş insanı Murat Güzel, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi ABD’nin yeterince tepki vermemesini eleştirerek, “ABD’nin bu tutumu ülkenin kurucu babalarının prensiplerine aykırıydı, bu tavrı dünyadaki imajını sarstı" diye konuştu.

Panele Türkiye’den konuşmacı olarak katılan 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Muaz Ergezen de son 12 yılda Türkiye’de üç darbe girişimi olduğunu söyledi.

Ergezen, “Bugün 15 Temmuz darbe girişimini kimin yaptığı konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde bütün bilgilere sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FETÖ'nün tehdit ve baskılarla ülkede bir hegemonya oluşturmaya çalıştığını anlatan Ergezen, kendi içinde gizli bir hiyerarşi ve kodlaması bulunan örgütün başta ülkedeki polis ve asker olmak üzere devletin tüm organlarına sirayet etmeye çalıştığını aktardı.

Ergezen, darbe sonrası FETÖ’cülerle mücadelede Batı'nın eleştirilerine yönelik bir soru üzerine, “Bütün egemen ülkeler gibi biz de kendi egemenliğimiz için mücadele ediyoruz ama Batı, kendini gezegenler içinde dünya, geriye kalan ülkeleri de ay gibi görüyor. Biz ne zaman kendi bağımsızlığımızda ilerleme kaydediyoruz, demokrasimizi sorgulamaya başlıyor.” dedi.

Panele katılan diğer konuşmacılar da bölgedeki Mısır ve Sudan örnekleri üzerinden darbeleri ve demokrasiye etkileri tartıştı.

NEW JERSEY

ABD'nin New Jersey eyaletinde 15 Temmuz şehitlerini anma programı düzenlendi. Eyalette Türklerin yoğunlukla yaşadığı Paterson bölgesindeki Akba Hall'da düzenlenen programa Türkiye'nin New York Başkonsolosu Alper Aktaş, New York Din Hizmetleri Ateşesi Sinan Dedeler, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) Yönetim Kurulu Üyesi Behram Turan'ın yanı sıra Türk toplumu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Başkonsolos Alper Aktaş, etkinliğe katılan Türk toplumunun birlik ve beraberliğini görmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Aktaş, "Bundan 3 yıl önce 15 Temmuz gecesi hain darbecilerin yaptığı o ihanet, yakın tarihimizde eşi benzeri olmayan inanılmaz bir andı. Buna rağmen kalbi vatan için, ezan için, millet için, din için, çocukları ve torunları için atanlar tankların karşısına çıktı. Tanklar çelikten olabilir ama asıl çelikten olan insanın iradesidir, azmidir. Allah’a çok şükür Türk milletinin azmi ve iradesi karşısında durabilecek de ne bir tank vardır ne bir top vardır. " diye konuştu.

FETÖ'nün inkar stratejisi anlatıldı

15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Muaz Ergezen de 15 Temmuz gecesi FETÖ mensuplarının demokratik anayasal düzeni ortadan kaldırma teşebbüsünde bulunduklarını ve TBMM'nin savaş uçaklarıyla defalarca bombalandığını, Cumhurbaşkanı'na suikast girişiminde bulunulduğunu anlattı.

FETÖ mensuplarının yargılanma süreci hakkında bilgiler veren Ergezen, Türk yargısının FETÖ'cülere bile sonuna kadar kendilerini savunma hakkı verdiğini anlattı.

Haberin Devamı

15 Temmuz sürecinde kamu mallarına ve devlet varlığına da büyük zararlar verildiğine işaret eden Ergezen, "15 Temmuz'da ülkemizin ve milletimizin öz sermayesi ve birikimi olan maddi ve manevi tüm değerlere halel getirmek istenmiştir. Biz bugün ise kaybettiklerimizi telafi etmek ve dün olduğumuzdan daha iyi yerlerde olmak, daha büyük başarılara imza atmak adına tüm milletimiz ile el ele, canla başla çalışmaktayız." dedi.

Ergezen konuşmasında, FETÖ’nün örgüt yapısı, işlediği suçlar, yargılamalar ve FETÖ’nün inkar stratejisi konusunda bilgiler paylaştı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının başlattığı proje çerçevesinde, FETÖ'nün gerçek ve karanlık yüzünün anlatıldığı "The Network" belgeseli gösterildi.

KANADA

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği tarafından Kanada’nın başkenti Ottawa’da anma töreni düzenlendi.

Centrepointe Tiyatrosu’nda düzenlenen törene, Kanadalı bazı milletvekilleri, basın mensupları, akademisyenler, kordiplomatik ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Kanada Türk toplumu üyelerinden oluşan 200’e yakın davetli katıldı.

Haberin Devamı

Törende bir konuşma yapan Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Kerim Uras, Türk halkının demokrasiye bağlılığını ve millet iradesinin mutlak üstünlüğünü vurguladı.

Büyükelçi Uras, Türk milletinin bu iradeyi korumadaki kararlılığını, 15 Temmuz gecesi canları pahasına dünyaya gösterdiğini ve Türkiye tarihindeki en kanlı terör eylemine karşı kararlı bir duruş sergilediğini ifade etti.

Büyükelçi Uras, "Bu hain darbe girişimi, bizzat Türk milletinin sağduyusu, kararlılığı ve demokrasiye olan inancı sayesinde engellenmiştir. FETÖ terör örgütüyle o gece mücadelede şehit düşen kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. FETÖ terör örgütünün dünya genelinde yapılandığı malumdur. Kanada’da da güçlü bir ağları ve Ottawa’nın Kanata semtinde üyelerinin bağışlarıyla inşa edilmiş bir merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak ülkemiz, FETÖ’yle mücadelede kararlıdır.’’ ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi yaşananların yer aldığı videoların da gösterildiği anma töreninde Ottawa Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Necmettin Emre, FETÖ'nün yapısı, hedefleri, faaliyetleri ve taktikleri hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.

Törende, Ottawa Türk Merkezi İmam-Hatibi Süleyman Aydın tarafından, 15 Temmuz gecesi başta olmak üzere, vatan ve millet uğruna mücadele ederken hayatını kaybeden tüm şehitler için de Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Anadolu Ajansı muhabirlerinin 15 Temmuz 2016 gecesi çektikleri fotoğraflardan oluşan "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Türkiye'nin Demokrasi Zaferi" başlıklı fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından gezildi.

Anma dolayısıyla akşam da Kanada Türk Derneğinde (Turkish Association of Canada) tüm şehitler için mevlid okutuldu. Mevlid merasimine Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Kerim Uras, Büyükelçilik çalışanları ve Türk toplumu üyeleri katıldı.